Del 17 al 30 d’octubre 10 restaurants barcelonins competiran amb 10 restaurants de Madrid per proclamar-se campions del Festival Parmigiano Reggiano, que aquest 2022 celebra la vuitena edició. El certamen és tot un homenatge al rei dels formatges i consisteix a incorporar a les cartes dels restaurants participants plats elaborats amb el parmigiano reggiano com a protagonista.
Premi a un restaurant barceloní el 2021
El restaurant Agreste de Fabio & Roser, al barri del Coll, aspira a revalidar el títol que va aconseguir el 2021. El jurat va seleccionar dos guanyadors ex aequo: el plat principal presentat pel restaurant madrileny Noi i les postres elaborades pel xef Fabio Gambirasi, una crema gelada de parmigiano reggiano amb ceps i avellanes que el jurat va distingir per “l’elegant combinació dels ingredients estacionals, el tractament en cru i confitat dels ceps unit a les diferents textures de les fruites seques i el joc de temperatures amb la crema gelada de parmigiano reggiano de 30 mesos”.
Els cappelletti amb parmesà del Fabio
betevé ha pogut saber en primícia que aquest any, el tercer que hi participen, el Fabio presenta un plat principal al concurs: uns capelleti farcits de molla de pa i parmesà amb brou de capó acompanyats d’una mena de sandvitx de cansalada i ceba escaldada a foc lent acabada al forn. Un plat molt elaborat tot i que la Roser creu que aquest any el premi serà per a algun altre restaurant: “L’organització vol repartir els reconeixements. S’ho prenen molt seriosament i és impressionant com transmeten la cultura que hi ha darrere el parmesà”. Els premiats reben un parmigiano reggiano sencer, “el nostre pesava uns 35 quilos i van venir a obrir-lo i van fer-nos una sessió gastronòmica per explicar-nos totes les possibilitats que té”.
Els 10 restaurants barcelonins que participen al Festival Parmigiano Reggiano 2022
A banda de l’Agreste també participen al festival i aspiren a guanyar com a Miglior Piatto 2022 els restaurants i gelateries de Barcelona següents: Bacaro Balmesina, Bodega Bonay, Delacrem, Eroica Caffè Barcelona, Leccabaffi, My Fucking Restaurant, Ostaia i Tapas 2254. Des del dia 17 fins al 30 d’octubre incorporaran a la seva carta diversos plats elaborats amb el preuat formatge. Les delegacions a Barcelona i Madrid de l’Accademia Italiana della Cucina seran les encarregades d’avaluar les propostes i escollir el guanyador.
Parmigiano reggiano, un formatge amb 10 segles d’història
Elaborat a la regió compresa entre les províncies de Parma, Reggio Emilia, Mòdena, Mantua i Bolonya, el parmigiano reggiano consta només de tres ingredients: llet, quall i sal, sense additius ni conservants. La maduració mínima d’aquest formatge és de 12 mesos, però als 24 és quan assoleix la maduració adequada per expressar l’aroma, estructura i tast característics. De fet, pot continuar madurant fins als 36, 48 i fins i tot més mesos, manifestant aleshores aromes i perfums inexplorats. És un formatge amb molta versatilitat a l’hora de cuina que permet moltes possibilitats gastronòmiques.