La primera edició de la Copa Amèrica femenina, la Puig Women’s America’s Cup, reuneix a Barcelona algunes de les millors regatistes del món. En la competició hi participen 17 medallistes olímpiques dels jocs olímpics més recents —París, Tòquio, Rio de Janeiro—, però per a moltes és la primera vegada que competeixen amb un AC40, un veler “volador” amb hidroales. A betevé hem seguit una jornada d’entrenament de les noies de l’equip francès de l’Orient Express, un dels sis que competeixen en el grup A, el de les favorites a la victòria final.

L’entrenament comença poc després de les vuit del matí amb un escalfament lleuger, per despertar el cos i la ment, amb exercicis de flexibilitat i de reflexos, abans d’agafar l’equip necessari i traslladar-se al Port Olímpic. Un cop allà, l’equip es reuneix per revisar les condicions meteorològiques del dia i les maniobres que cal entrenar, abans de començar a preparar el vaixell per sortir a mar obert. Les mateixes tripulants del veler són les encarregades de muntar-ne els seients, comprovar els mecanismes de les hidroales i arriar les veles, amb l’ajuda de la resta d’integrants de l’equip.

Escollides entre les millors de França

La selecció de les integrants de l’equip francès s’ha fet no només tenint en compte les aptituds per navegar sinó també el perfil humà, és a dir, la capacitat de les regatistes de formar un bon equip, en un esport molt acostumat a competicions en solitari o en parella. L’equip francès el formen cinc noies —quatre de titulars i una de suplent—, que inclouen una experta en navegació amb velers multicasc, una triple campiona del món de regates un contra un (les conegudes com a match race), i tres integrants de la selecció francesa i de l’equip olímpic francès.

El paper de les dones a la Copa Amèrica

Les integrants de l’equip francès coincideixen a qualificar com un somni participar en la primera Copa Amèrica femenina. “És important atreure més i més noies i anar escurçant la diferència amb els nois”, reflexiona la patrona de l’Orient Express, Manon Audinet, que espera que aviat podran competir amb els AC75. “Volem ser-hi no perquè som dones sinó perquè ens ho mereixem”, defensa.

El mar de Barcelona, calent i variable

Les franceses destaquen les condicions diferencials del mar de Barcelona, el Mediterrani, que comporta dificultats afegides a l’hora de navegar amb els AC40. “És un mar molt calent, i això fa que hi hagi més onades, que no va gaire bé als vaixells amb hidroales”, explica Audinet, i afegeix: “També hi ha un vent molt variable, que desestabilitza l’embarcació”. A això cal afegir-hi que les condicions en què s’està fent la competició femenina han variat des de l’estiu, quan van començar els entrenaments preliminars.

Aquí pots veure el vídeo complet: