L’escola alemanya d’entrenadors, que tan prolífica està sent aquests darrers anys al futbol europeu, és una de les millors actualment. En un moment en què el Barça busca entrenador, molts noms que sonen pertanyen a aquesta escola. L’anàlisi d’entrenadors com Ralf Rangnick, Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Hansi Flick i Julian Nagelsmann pot resultar esclaridor per dibuixar quina és la intenció de la direcció esportiva encapçalada per Deco. El director de la revista ‘Panenka’, Àlex López Vendrell, ha analitzat al ‘btv esports’ els possibles entrenadors blaugrana i les possibilitats que hi arribin.

Ralf Rangnick, el pare de la nova filosofia

L’escola alemanya històricament s’ha basat en la defensa individual i la figura del lliure. Ralf Rangnick va canviar el paradigma i va passar a la defensa zonal i al concepte de “gegenpressing”: estil tàctic que consisteix a pressionar intensament quan no es té la possessió de la pilota.

Rangnick encara va més enllà amb la seva filosofia: “L’equip que no té la pilota és més perillós que el que sí que la té“. Contradiu la mítica filosofia de Cruyff que va resumir en una frase: “Si jo tinc la pilota, el contrari no em pot fer gol”.

Jürgen Klopp, pràcticament descartat

Candidat pràcticament descartat per ell mateix. Tot i que ja ha anunciat que deixarà el Liverpool a final de temporada. Jürgen Klopp també ha assegurat que estarà un any sabàtic. L’exentrenador del Borussia Dortmund és deixeble de Rangnick i, com ell, opta per un estil de joc directe i una pressió molt alta. Una idea de joc en la qual és millor tenir poca possessió i acabar jugades de forma ràpida.

Julian Nagelsmann, pendent de l’Eurocopa 2024

Julian Nagelsmann és el seleccionador actual d’Alemanya. No sembla el candidat més factible, però la selecció no travessa el seu millor moment i juga l’Eurocopa a casa seva. Si hi arribés, deixaria la selecció després del torneig europeu.

De tots els de l’escola alemanya és l’entrenador més innovador. Al seu manual hi ha el “gegenpressing”, però hi ha moltes més variants. Al Hoffenheim és on va experimentar-lo més. Va fer famós el seu 3-5-2 amb possessió, modificat a un 3-4-3 sense pilota. A Leipzig, amb millors futbolistes, va mantenir una estructura semblant, però amb més vocació ofensiva i, al Bayern de Múnic, i a la selecció ha virat cap a un 4-2-3-1 més clàssic, però amb aquest constant intercanvi de posicions entre els jugadors que tant li agraden.

Hansi Flick, el més probable

Hansi Flick és l’entrenador analitzat amb una trajectòria més escassa. També va entrenar al Hoffenheim a tercera i quarta categoria. Molt vinculat al Bayern de Múnic, club del qual també va ser jugador i va estar molts anys com a ajudant, va agafar circumstancialment la banqueta a mitjans de temporada, quan es va acomiadar Niko Kovač, va guanyar aquella lliga i a l’any següent va guanyar el sextet; és l’artífex del 8-2 contra el Barça.

Estil hereu també del manual de Rangkick 4-2-3-1 bastant fix. Laterals molt llargs: Alphonso Davies i Pavard són bons exemples. Extrems per dins i amb gol: Müller, Gnabry. Pressió alta i sobretot transicions molt ràpides amb l’objectiu d’arribar a la porteria amb el menor nombre de tocs.

Thomas Tuchel, sense equip per a la temporada 2024-25

Thomas Tuchel acaba d’anunciar que deixarà el Bayern a final de temporada. El club bavarès passa un moment complicat lluny del lideratge del Leverkusen de Xabi Alonso. Tuchel va començar molt jove. De nou, deixeble de Rangnick, que el va fitxar per al filial de l’Stuttgart l’any 2000. Després de passar per Augsburg i Mainz, el nom de Tuchel va començar a sonar quan va fitxar pel Dortmund. A partir d’aquí la seva carrera és més que coneguda: PSG, Chelsea i Bayern. Cal dir que és un entrenador que sempre té problemes amb els dirigents.

El seu estil és el més emmotllable: ha jugat amb defensa de cinc (Chelsea) i de quatre (PSG o Dortmund), amb més possessió i amb menys, però sempre fidel a l’agressivitat amb la pressió a tot al camp, com la resta dels anteriors. Es pot dir que li agraden poc els migcampistes de toc i prefereix jugar amb dos migcampistes amb múscul. És de tots l’entrenador amb més experiència a diferents equips internacionals, però també és qui menys temps dura a les banquetes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a