La de Dani Anglada és una història de superació i amor absolut cap al mar i la vela. Fa sis anys, quan en tenia 31, mentre servia com a oficial a bord d’un vaixell que transportava gas natural liquat, a 500 milles de la costa hawaiana, un extintor li va explotar a la cara i va perdre la visió. Ell és capità de la marina mercant i patró de xàrter, i després d’un procés llarg i complex d’adaptació a la seva nova realitat, no només ha tornat a navegar, sinó que també ha creat Yes We Sail, un projecte per acostar la nàutica a les persones amb discapacitat visual. “És l’afirmació de som aquí, volem fer-ho i podem. És lluitar per trencar les barreres que jo he patit en el moment de perdre la vista”, explica Anglada.
Dani Anglada vol expandir la vela inclusiva pel món
Amb Yes We Sail, Dani Anglada vol expandir la vela inclusiva per tot el món. És un projecte pioner que busca empoderar les persones amb discapacitat visual en la navegació a vela, tant recreativa com professional. Una proposta única que aborda la recuperació física i mental a través de l’esport nàutic. “Un dia estava navegant, notava l’esquitx a la cara, el sol, el vent… sentia el meu entrenador dient que era capaç i vaig pensar: això ho he de compartir, no m’ho puc quedar per a mi”, confessa Dani Anglada. “Vull ajudar, no vull ser un referent ni la cara visible. La meva idea és compartir-ho per mostrar que tots podem“, afegeix.
El Club Patí Vela Barcelona va ser l’escenari de la presentació i avarada del primer patí català adaptat per a la navegació amb persones amb discapacitat visual, que s’emmarca dins el projecte de Dani Anglada. “És una embarcació única. El procés de creació ha estat molt emocionant. He arribat a tallar taulons, envernissar…”, diu l’artífex. Qui va ser al seu costat durant l’acte va ser Grant Dalton, CEO de l’America’s Cup Event i de l’Emirates Team New Zealand, i padrí de l’avarada. “És l’eminència de la nàutica en actiu. És una de les persones que més m’ha impulsat a tirar endavant el projecte“, explica, emocionat, Anglada.
La vela com una “via de llibertat”
Dani Anglada deixa clar que “tot neix d’una passió”. Ell va decidir que “volia tornar a l’aigua perquè el seu somni continuava sent navegar”. Des d’aleshores, la vela s’ha convertit en la seva manera de ser lliure: “És l’únic moment de llibertat que tinc. Són situacions en què no depenc de ningú per fer un moviment, soc jo qui prenc les decisions. I això, quan un perd la vista, és el primer que es perd. Navegant sento llibertat, em dona energia. Jo he donat un sentit a la vida. Cadascú ha de trobar el seu camí i, per què no, la nàutica pot ser-ne un”.
L’objectiu més ambiciós: recuperar la vela com a esport paralímpic
El gran objectiu del projecte d’Anglada és recuperar la vela com a esport paralímpic als JJOO de Brisbane 2032. “Des de Rio 2016 que la vela no és un esport paralímpic i penso que ho hauria de ser. Pel que transmet amb la natura, amb el contacte amb el mar”, diu Dani Anglada. Per aconseguir-ho, han definit tres reptes a completar amb embarcacions de vela adaptada: la Regata de la Copa Amèrica Patí de Vela, la Volta a l’Illa de Wight i la Vuelta al Lago Lemán.