El 2017 ha estat marcat fins ara per una temperatura mitjana superior a l’habitual

, fet semblant al que va passar al llarg del 2016. El juny va finalitzar amb un valor gairebé quatre graus superior al normal a l’Observatori Fabra. En aquest observatori històric cal destacar que tan sols el mes de gener va enregistrar una temperatura mitjana pròxima a la normalitat, concretament una dècima per sota.

Aquest ambient més càlid del que és usual també s’ha transmès a la temperatura superficial de l’aigua del mar, que també ha enregistrat valors més elevats del que tocaria. Segons les dades de l’observador meteorològic Diego Lázaro només durant unes tres setmanes – a finals de gener-, així com a finals d’abril, la capa més externa de l’aigua a la Barceloneta ha estat per sota de la normalitat. La temperatura més baixa es va anotar durant la darrera setmana del mes amb un valor de 12,8 ºC, set dècimes per sota la mitjana d’aquelles dates.

La gràfica adjunta, elaborada per en Diego Lázaro, permet apreciar que durant el mes de juny la temperatura es va disparar a l’alça, molt per sobre de la mitjana, fins que poc abans de Sant Joan, i coincidint amb l’onada de calor va assolir un valor de fins a 22,6 ºC, gairebé dos graus per damunt de la mitjana dels darrers 10 anys. Paradoxalment, a finals de juny el vent de garbí, que va bufar durant uns dies, va mesclar capa superficial de l’aigua i va implicar que el darrer dia del mes es trobés a 22,1 ºC, mig grau per sota el que seria habitual.

A El blog del temps podeu seguir setmanalment l’evolució de la temperatura del mar a Barcelona.

Comparteix a: