Ens ajuda a resoldre les vostres qüestions l’Ana Fornés, tècnica d’orientació professional de Barcelona Activa.
Consulta del Joan Pau
“He estat esportista d’elit. Fa uns anys vaig començar a estudiar ADE perquè em vaig lesionar i m’he hagut de replantejar la meva vida. Ara començo a buscar feina i voldria poder explicar la meva etapa com a esportista i tot el que m’ha aportat personalment i, crec que també, com a professional? Com puc fer-ho?”
– En aquest cas, es podria prendre la llicència d’introduir aspectes de la seva vida personal en el procés de recerca de feina?
– Quan decideixes, sigui per obligació o per voluntat, fer un gir de 180 graus a la teva vida i reinventar-te, què cal tenir en compte perquè no sembli un impuls?
Consulta de la Maria Eugènia
“Soc infermera. Tinc 47 anys i més de 20 d’experiència laboral en centres geriàtrics, d’atenció domiciliària o en un hospital cuidant de malalts crítics. L’últim temps he estat treballant de manera intermitent i m’agradaria buscar una feina estable. Com puc completar el meu currículum per tenir més oportunitats?”
– Què hauria de tenir en compte per decidir què fer? Una opció seria formar-se o no tot implica tenir en compte la formació?
– De vegades, amb el dia a dia de la feina, ens descuidem d’anar-nos actualitzant professionalment. Però això no significa haver de caure en la “titulitis”. Com podem saber què estudiar, quan convé fer-ho, què ens pot aportar?
Consulta de la Lidia
“Vaig estudiar humanitats i durant un parell d’anys he estat treballant com a mestre a una escola. Traslladen la meva parella a l’estranger per feina i he decidit marxar amb ell. La meva idea, almenys en un inici, és buscar feina com a administrativa. Si poso al currículum la formació universitària em suma o em pot restar?”
– Quan estàs sobrequalificat per a una feina, realment tens més oportunitats d’aconseguir-la?
– En aquest cas, si la vida t’empenta a fer una reorientació, què cal tenir en compte? Per on es comença?
Consulta del Vicente
“Després de treballar tota la vida a una botiga de queviures de barri, amb més de 50 anys amb vaig quedar a l’atur perquè el propietari la va tancar. Aquest any he estat fent alguna feina puntual. Voldria trobar alguna cosa on pogués aprofitar la meva experiència i no haver de començar de zero, però no sé cap a on tirar.”
– De vegades ens pensem que només sabem fer una cosa. Què hem dedicat tota una vida a un ofici i que més enllà d’allò no sabem què podríem fer… Quines opcions tindria el Vicente?
– Quan algú es queda a l’atur, és necessari o aconsellable obrir el ventall a altres sortides professionals o a la reorientació per tenir més oportunitats? O només en cas que el sector no estigui generant massa ocupació, com ha passat, per exemple, amb la construcció?
Escolta les respostes aquí:
Pots continuar enviant els teus dubtes a través de les xarxes socials de betevé 91.0 fm o de Barcelona Activa.