La Bacallaneria Ros ha abaixat la persiana definitivament després de pràcticament un segle d’activitat. En Miquel Ros és la tercera generació al capdavant d’un establiment que va obrir el 1929 i després de 44 anys, aquest dissabte ha servit les últimes comandes abans de jubilar-se. Ho ha fet visiblement emocionat i amb una samarreta en referència a la fi de la seva etapa professional.

Ros reconeix que el tancament li fa venir un “regust agredolç”: “Hi ha molts veïns del barri que ens estimen”. Malgrat tot, remarca que necessita jubilar-se: “Porto 44 anys, però arriba un moment que has de plegar”.

Molt més que un negoci: “És un servei de barri”

L’impacte que ha tingut la botiga a la Vila de Gràcia ha transcendit molt més enllà de la venda de productes d’alimentació: “Tinc clients que venen des de petits, s’han fet grans i han tingut fills”. Posar nom i cognom a la clientela permet que el tracte sigui gairebé familiar. Prova d’això és que tant el Miquel com els qui l’han precedit han fet molts favors als veïns: recollir paquets, cuidar animals de companyia, vigilar a la canalla… en definitiva, “un servei de barri”, afegeix.

Jo no tinc clients, són tots amics”
Miquel Ros, propietari de la Bacallaneria Ros

Possibilitat de traspassar la bacallaneria

Miquel Ros revela que està negociant amb una persona que està interessada a continuar amb el mateix model de negoci: “Estem parlant amb un noi que possiblement s’ho quedi i faci una continuïtat”. En cas que es confirmés, en principi hauria de fer reformes, però confirma que la bacallaneria continuaria “més o menys igual”.

Fotos i brindis abans del tancament

Els clients habituals de la Bacallaneria Ros han anat fins a l’establiment per acomiadar-se del seu propietari. N’hi ha que han volgut immortalitzar el moment amb una foto i han brindat per dir adeu al Miquel o, més ben dit, a la seva botiga, perquè en molts casos la relació no acabarà aquí: “Soc client habitual des de fa molts anys. Conec el Miquel i la seva família. Aquest barri sense el Miquel no serà el mateix”, assegura en Josep.

Un lloc per comprar bacallà… i xerrar

La Mercè Palau també guarda molt bons records de la Bacallaneria Ros. Explica que el seu marit, que va morir fa tres anys, va voler parar a la bacallaneria abans d’anar a l’hospital. “Suposo que es va acomiadar”, comenta Palau. Aquella, recorda, “va ser l’última vegada que va passar” per la botiga, on a més de comprar hi anava per xerrar de tot, des de política fins a futbol.

Per la seva banda, Carme Colei, que hi viu a pocs metres, considera que “les botigues petites, les de sempre, són les que et serveixen i les que fan barri. Si no, es perd la identitat”. Als 92 anys, continua anant-hi: “L’important és el que s’ha viscut, no el que ha de venir”.