El districte de Sant Martí ara té 514 pisos de lloguer social. A banda, n’hi ha 279 en obres en diferents estadis. Aquest districte disposa, de llarg, de més habitatges públics que cap altre i el motiu és que és on l’Ajuntament hi té més solars.
Així ho afirma Lucía Martín, regidora d’habitatge, que apunta que aquesta circumstància s’ha “d’aprofitar al màxim”. Des de l’any 2015 fins ara, el parc d’habitatge públic, al districte de Sant Martí, ha crescut en gairebé mil habitatges. Martín explica que a d’altres districtes no disposen de sòl municipal i l’estratègia que han de seguir és “comprar vivenda de propietat privada” per poder promoure lloguer social.
La regidora d’habitatge afirma que a la zona de la Marina de Sants Montjuïc i la de les Casernes a Sant Andreu són d’altres districtes amb sòl municipal. Martín conclou que ara ja es pot dir que Barcelona “és la ciutat de tot l’estat amb el parc públic d’habitatge més gran” tot i que el aquest no arriba al 2 % perquè el 98 % del parc de la ciutat és privat. És a dir que la majoria dels barcelonins viuen en pisos de propietat privada. Per canviar això, diu Martín, “calen canvis normatius per establir un topall als preus de lloguer”.
El Besòs i el Maresme estrena nou edifici de lloguer social
El veïnat del barri del Besòs i el Maresme ha pogut visitar l’últim edifici de lloguer social construït, ja que s’hi ha fet una jornada de portes obertes. Es troba al carrer de Lluis Borrassà, té 10 plantes i hi ha espai per a 54 famílies.
Una d’elles és la de la Ximena i els seus dos fills. Aquesta dona ha explicat a betevé que està “molt il·lusionada” i que és de gran ajut poder pagar un lloguer assequible atesa la seva condició de mare sola. Afirma que el pis que li ha tocat és “molt lluminós” i que ja s’imagina on posarà tots els mobles.
Entre els altres visitants d’aquest edifici de lloguer social hi havia curiosos i d’altres que creien que obtindrien un pis públic.
Pisos reservats per a persones vulnerables
Dels 54 pisos d’aquest edifici, tres estan destinats a emergències socials. Dels 51 restants, 27 estan destinats a persones vulnerables, sis a dones en situació de violència masclista, cinc a persones amb discapacitat i 13 a persones que viuen prop de l’edifici.