La caiguda del Silicon Valley Bank ha agafat a tothom per sorpresa. En només 48 hores les seves accions s’han desplomat i la Reserva Federal dels Estats Units ha acabat agafant el control de l’entitat. Si bé moltes “start-ups” treballaven amb aquesta entitat amb seu a Califòrnia, l’afectació a empreses amb seu a Catalunya o Barcelona és limitada.

Les claus de la fallida de l’SVB

Segons ens explica Jordi Safont, expert en inversions, “el problema principal ha estat a l’hora d’obtenir liquiditat. El Silicon Valley Bank en tenia molta perquè en els darrers anys les empreses tecnològiques havien obtingut ingressos històrics. Per treure profit a tot aquest capital acumulat, el banc va comprar bons del tresor nord-americà a interès fix, un moviment perillós perquè aquests bons obtenen rendiment només a llarg termini. Amb la pujada dels tipus d’interès per la crisi econòmica actual, l’SVB els va ha haver de malvendre amb pèrdues de més de 15.000 milions d’euros i això va acabar generant una crisi de confiança entre els seus clients“. Davant d’aquesta situació, explica Safont, es va exagerar encara més la intenció inicial dels clients de l’SVB de treure els diners i finalment s’ha acabat creant el que es coneix com un “bank run”.

Un problema que afecta menys Europa i Espanya

Per tant la crisi de confiança dels clients va acabar enfonsant el banc. En aquesta fallida qui ha perdut tota la seva inversió han estat els accionistes però la majoria d’empreses de l’SVB han pogut recuperar els seus dipòsits perquè la Reserva Federal dels Estats Units els ha pogut assegurar, en part gràcies al fons solidari de la resta de bancs del país.

Segons Safont, per tant, “l’efecte a curt termini per a aquestes empreses és força reduït però el que cal estudiar és quins seran els problemes a mitjà i llarg termini. Perquè algú haurà d’assumir el paper que feia el Silicon Valley Bank en les fases més avançades de finançament dels projectes de les “start-ups”, un lideratge que ara mateix ha desaparegut”.

Segons Safont, l’impacte de la fallida de l’SVB es nota menys a Europa i encara menys a Espanya. Cal recordar que el 50% de les “start-ups” dels Estats Units treballaven amb el Silicon Valley Bank.

Comparteix a: