El govern ha tingut l’opinió pública en vetlla tota la tarda. La compareixença posterior al Consell de Ministres estava prevista per a les 18.30 h, però les vicepresidentes María Teresa Fernández de la Vega i Elena Salgado no han parlat fins després de les 21 h. La cita tenia molta transcendència, perquè s’hi presentava el pla d’austeritat més dràstic que s’ha aplicat mai a l’economia espanyola després de la transició.
Les mesures anunciades
No hi ha gaires novetats respecte el que el president Zapatero va anunciar la setmana passada al Congrés dels Diputats. Es rebaixarà el sou dels funcionaris, tant els que depenen directament de l’Estat com els de les comunitats autònomes i els ajuntaments. Les retallades seran progressives en funció de la categoria laboral i oscil·laran entre el mig punt i el 7% per als grups més qualificats. També es retallen el sou els propis membres del govern, un 15%. Aquesta rebaixa salarial s’aplicarà a partir del mes de juny, però hi haurà una excepció: no afectarà la paga extraordinària del juliol, que s’entén que respon a un dret generat abans de la retallada.
D’altra banda, també s’ha explicat que les pensions es congelaran, exceptuant les mínimes i les no contributives. Això vol dir que hi ha tres milions de pensionistes, els que cobren menys, a qui el govern continuarà augmentant el poder adquisitiu.
Altres mesures, ja avançades per Zapatero, són la reducció de la despesa farmacèutica o la retirada del xec-nadó de 2.500 euros. El govern ha insistit un cop més que són mesures necessàries i, abans de desgranar-les, Fernández de la Vega ha recordat totes les mesures socials que havia tirat endavant l’executiu fins al moment.
L’impost per als rics, més endavant
El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, també va anunciar ahir la seva voluntat d’augmentar la pressió fiscal sobre les rendes més altes. Ha trascendit que el Ministeri d’Economia i Hisenda podria estar treballant en un nou impost. La ministra Salgado no ha volgut dir ni paraula sobre el tema, però fonts de La Moncloa han assegurat que la pujada d’impostos que ultima el govern aniria destinada als contribuents milionaris, és a dir, aquelles persones que entre rendes i patrimoni acumulin més d’un milió d’euros. Els càlculs són que la mesura podria afectar unes 100.000 grans fortunes. En tot cas, perquè s’aprovi haurà de passar abans pel Congrés dels Diputats.