Durant el segle XVIII l’alimentació a Catalunya es basava en tres aliments bàsics: el pa, amb diferents qualitats i tipus de cereals; el vi, que tot i ser de mala qualitat podia ser fort o dolç, i la carn -pollastre o vedella-, que representava un producte més exclusiu que es cuinava amb farciment o a l’olla. El que més ha canviat és l’ordre en què se servien i menjaven els plats: primer les fruites i les amanides, després se servien els brous o plats amb salses, seguidament era el torn dels rostits i els plats a la graella, i finalment, les postres. Aquesta és la història gastronòmica dins de la Ruta 1714, un itinerari turístic que recorre els escenaris on van suceir els episodis més destacables de la Guerra de Successió. La intenció és que els vistants de la ruta puguin assaborir els plats que es cuinaven amb les receptes típiques que ha actualitzat el xef Sergi de Meià a diversos restaurants de Catalunya. El web de la Ruta 1714 també incorpora tots els detalls de com s’elaboren les receptes perquè els ciutadans puguin posar-les en pràctica a casa.

Més d’una vintena de plats

En el receptari es poden trobar primer plats, aviram, carn, peix i postres. En total en són 22 i destaquen especialitats tan típiques com l’escudella i la carn d’olla, el platillo de la batalla d’Almansa, que és un plat que incorpora el nom d’un dels capítols més importants de la Guerra de Successió i que està fet amb menuts d’aviram (les vísceres comestibles), l’emperador a la graella i el postre més popular, el menjar blanc o mató de monja.