520.00 fòssils, 33.300 minerals i 29.400 roques estan de mudança. Es traslladen a pocs metres de distància, des del Museu Martorell, que es prepara per reobrir i es desprèn dels seus fons de paleontologia, mineralogia i petrologia, fins al veí Castell dels Tres Dragons, que, en un futur encara per concretar, n’exposarà una part al públic. També es traslladaran els 25.000 objectes del Centre de Documentació, format per llibres, mapes, revistes i fotografies que es portaran a un centre de custòdia mentre durin les obres de rehabilitació del museu.
Tres mesos i 40 persones implicades en el trasllat
La mudança va començar a mitjans del mes de juny i es prolongarà fins al setembre. S’ha començat amb les peces fàcilment manipulables, la majoria minerals, que es van guardant amb meticulositat en les més de 14.000 caixes de mida europea necessàries per a aquest trasllat. Més de 40 persones estan immerses a etiquetar, fotografiar i empaquetar les gairebé 600.000 peces, i als 20 professionals del Museu de Ciències Naturals s’hi han sumat els 25 treballadors d’una empresa especialitzada en el trasllat de peces patrimonials. Explica Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals, que dos dies a la setmana “surten els palets carregats de caixes des del Museu Martorell”, que es dipositen a les sales de reserva, ubicades al soterrani dels Castell dels Tres Dragons. Aquí es conservaran fins que algun científic les reclami per a la seva recerca o fins que siguin de nou exposades al públic.
200 peces singulars, les més difícils de traslladar
Hi ha unes 200 peces especialment complicades de moure, ja sigui per les dimensions, perquè són molt pesants o perquè són delicades. Per exemple, hi ha la mandíbula inferior del mamut de Pedralbes, una pedra de galena que pesa més de 100 quilos o la col·lecció de minerals de Cardona, que s’ha de preservar en condicions especials d’humitat. Aquests minerals es podran veure de nou al Museu Martorell quan reobri portes al 2023, en el mateix moble fet construir expressament per lluir-los construït gràcies al donatiu dels ducs de Medinaceli.
Minerals radioactius o amb verí
Hi ha una part dels especímens a traslladar que són perillosos i que s’hauran de tractar de forma específica. Es tracta de minerals radioactius com la uraninita, l’autunita o la sklodowskita, que es guarden actualment en un armari emplomat i que no es traslladaran al Castell dels Tres Dragons. Sí que ho faran altres minerals també delicats, com aquells que tenen alguns components químics verinosos, com l’arsènic, el mercuri o el cadmi, o aquells que contenen asbest.
La destinació de les col·leccions de geologia del Museu Martorell, el Castell dels Tres Dragons, està tancat des del 2010 i les seves col·leccions es van traslladar al Museu Blau, però s’obre al públic en comptades ocasions, com a l’In Museu del 2019, on un grup de privilegiats barcelonins van poder gaudir del Laboratori de la Natura.