(ACN-Redacció) El diari ‘La Vanguardia’ ha informat de la mort de Toni Batllori als 71 anys al seu domicili de Teià (el Maresme). Batllori ha estat un dels seus ninotaires més cèlebres i autor de la tira diària que publica el diari encapçalant la secció de política. De fet, aquest dissabte s’ha publicat l’última creació de Batllori, que va entregar anit, sobre la despesa en defensa i armes.
Llarga trajectòria com a ninotaire
Nascut a Barcelona el 1951, va començar a col·laborar amb ‘La Vanguardia’ el 1991 en la secció d’esports. Tres anys després va passar a analitzar la política amb la tira còmica ‘Ninots’. Era fill del també dibuixant Antoni Batllori i Jofré. Va començar a publicar en revistes com ‘En Patufet’ a finals del 1960. Després, va dibuixar també pel setmanari satíric ‘El Papus’. A més de ‘La Vanguardia’, va publicar als ‘Diari de Barcelona’, a l”Avui’ i a ‘El País’, entre d’altres. També va col·laborar amb revistes com ‘El Jueves’. Va publicar diversos llibres on compilava les seves tires còmiques.
Dibuixant, pintor i escultor amb obra a Barcelona
En els últims anys va despuntar també com a pintor, escultor i fotògraf. Al 2014 Batllori va esculpir l’escultura MALIP (Monument a les il·lusions perdudes), una obra de granit que representa un bonsai enorme, a l’espai entre l’avinguda Diagonal, la Rambla del Poblenou i el carrer de Bolívia. L’autor va voler fer un homenatge “a tot allò que els humans deixem pel camí”.
El 2015, Batllori va ser distingit amb el Premi Nacional de Comunicació de Premsa per la seva dilatada trajectòria com a ninotaire i humorista gràfic i, especialment, per l’anàlisi esmolada de l’actualitat a la tira ‘Ninots’. També li van concedir els premis Manuel Salas i Ferré (2000), Gat Perich (2004), Junceda (2004) i Ciutat de Barcelona (2008).
Les xarxes s’omplen de mostres de condol
El president del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat que està “colpit” per la mort del ninotaire, que “durant les darreres dècades ha retratat de forma lúcida i crítica l’actualitat del nostre país amb les seves vinyetes”.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha lamentat la “gran pèrdua” que suposa la mort de Batllori. L’ha descrit com “un gran il·lustrador que amb la seva mirada crítica fa 30 anys que ens posava davant el mirall de l’actualitat del país”.