Els integrants de Les Luthiers han ofert aquest dilluns una de les últimes entrevistes de la seva carrera. La companyia argentina actuarà els dies 3, 4 i 5 de juliol al Parc del Fòrum i serà l’última vegada que el públic barceloní pugui gaudir del seu humor enginyós, la seva música i els seus instruments estrafolaris. Els dos membres històrics del grup, Jorge Maronna i Carlos López Puccio, amb 75 i 77 anys respectivament, ja no poden més i es jubilen. La resta del grup seguirà cadascú per la seva banda.
Els primers records es remunten al 1974
Jorge Maronna és un dels fundadors del grup que van veure la llum a Buenos Aires l’any 1967. Maronna recorda que van estrenar a Barcelona, l’any 1974, en concret va ser al Teatre Poliorama i Les Luthiers hi van realitzar unes 23 actuacions.
Vam debutar a Barcelona l’any 1974, la ciutat era una mica diferent però ens va encantar… Segueix sent molt bonica, però té un caràcter diferent”
Maronna ho explica així: “Vam debutar a Barcelona l’any 1974, la ciutat era una mica diferent però ens va encantar. És molt maca, amb una activitat increïble i una bellesa arquitectònica. Era una altra Barcelona que va canviar moltíssim als anys 90, segueix sent molt bonica però té un caràcter diferent”. Maronna comenta rient també la gran presència d’argentins a la ciutat. “Em sap molt greu”.
Roberto Antier, que es va unir al grup el 2020, després de la desaparició d’un altre dels fundadors de Les Luthiers, Marcos Mundstock, assegura que “és molt maco trobar-se compatriotes que estaran en aquesta funció i el públic català està molt acostumat al teatre i la cultura, és un públic que aprecia les més petites picades d’ullet”.
Les famílies ens estan reclamant les nostres fotografies a la tauleta de nit perquè no hi som gairebé mai”
Martin O’Connor es va unir a la família de Les Luthiers el 2015 i valora d’aquesta manera la gira final del grup, que en principi havia de realitzar-se en uns tres anys: “Lamentablement es quedaran ciutats sense fer perquè en un any no ens entra tota la programació. Tractem de cobrir el que fem en tres anys normalment amb cada espectacle i comprimir-ho en un any. Les famílies ens estan reclamant les nostres fotografies a la tauleta de nit perquè no hi som gairebé mai. Gaudir aquest espectacle mereix l’esforç, és el gran comiat de Les Luthiers, a més amb un espectacle nou”.
“No ens agrada dir adeu”
Maronna ha estat un dels que tenien clar que Les Luthiers havien arribat a la seva fi i respon d’aquesta manera quan li preguntem si li sap greu deixar orfe el seu públic d’humor intel·ligent:
No ens diverteix deixar Les Luthiers, ha estat tota la nostra vida però arriba un punt que ha de passar ”
“A Marcos Mundstock no li agradava parlar d’humor intel·ligent, ell preferia parlar d’humor enginyós. Les Luthiers és únic i no hi ha res igual ni res que se li assembli. Aquesta barreja d’elements tan diversos, de música, text i actuació és única i bé… ho sentim. No ens diverteix deixar Les Luthiers, ha estat tota la nostra vida però arriba un punt que ha de passar“.