Podria dir-se que és la infermeria del Museu Nacional d'Art de Catalunya. I els seus restauradors, els encarregats de mantenir la bona salut de les obres. Un exemple és aquesta taula de finals del segle XV. Està bruta i fa unes setmanes que l'estan netejant. L'operació pot durar entre quatre i sis mesos i està controlada en tot moment. Sobretot els productes que s'utilitzen. CARME RAMELLS, conservadora i restauradora del MNAC "Han de ser materials que es puguin enretirar sense provocar agressió i que no siguin molt visibles. El que no volem és que la feina del restaurador passi per davant de la feina de l'artista". Per això es fan servir productes com aigua destilada o sabons neutres. En aquest departament del MNAC hi treballen una vintena de persones, i no només intervenen directament sobre les obres. La prevenció és una de les parts més importants per al seu manteniment. CARME RAMELLS, conservadora i restauradora del MNAC "Es fa revisió de sales. Es fa un control diari i permanent de les condicions climàtiques, d'humitat relativa i temperatura. Es fan controls de llum". Un dels moment més delicats, però, és quan les obres no estan al museu. En cessions temporals a altres centres, els conservadors han de garantir que les obres arribin en bon estat. I això no és feina fàcil. El més important és el suport amb el qual viatjaran i pot canviar segons el tipus d'obra que es transporta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a