El rentat de cara ha permès posar al dia l’antic mas de la parròquia de Vallvidrera i crear-hi diversos espais expositius. A la planta baixa, s’hi repassa el passat de la casa, que de masia va passar a ser residència d’estiu i que, després que l’adquirís l’Ajuntament el 1920,  es va convertir en la primera escola pública d’educació especial.

En un altre dels pisos s’explica la figura de Verdaguer, ja que aquest espai està molt lligat a la memòria del poeta. Al maig del 1902, Verdaguer, malalt de tuberculosi, es va retirar en aquesta casa que era la finca d’estiueig de l’alcalde de Sarrià Ramon Miralles. Només s’hi va estar uns dies perquè hi va morir el 10 de juny. Ara es poden visitar les estances en què va passar els últims dies, com l’oratori i la cambra, i observar objectes personals com l’escriptori. A més, amb el temps s’hi ha reunit una bona col·lecció, formada a partir de donacions, que permet explicar la figura del poeta.

També hi ha lloc per conèixer com la literatura ha ajudat a formar el relat de la ciutat de Barcelona i espais de recerca. A més, s’ha traslladat l’habitatge de la masovera, que ja és la quarta generació que s’hi està, als pisos superiors.

Les obres han costat poc més de cinc milions d’euros, dels quals 3,8 s’han destinat a pagar l’obra principal i les escomeses i, 426.000, a la museïtzació. Oficialment, l’equipament obrirà al juny, ara, però, ja obre els caps de setmana i per Sant Jordi, que enguany cau en diumenge, es faran portes obertes.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, ha explicat que la designació de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per part de la Unesco, ha fet canviar una mica els plans per a la Vil·la Joana que inicialment també havia d’escollir una residència d’escriptors. Segons Collboni, la Casa Verdaguer de la Literatura “no se s’encavalcarà” amb la Casa de les Lletres, que serà “la seu física de la capitalitat literària de Barcelona”.

Un projecte que es va idear fa gairebé 10 anys

El 2008, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) va proposar convertir la finca en un espai dedicat a la literatura i la figura de Verdaguer. No va ser fins el juliol del 2014, sota la direcció dels arquitectes Tomàs Morató i Jaume Arderiu, que van començar les obres. L’objectiu era reforçar els fonaments i recuperar antics detalls ocults d’aquest antic mas.  L’estat de l’edifici i del subsòl eren més precaris del que s’havia cregut inicialment, de manera que els treballs de consolidació van fer endarrerir el projecte.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a