Tres fotoperiodistes catalans han retratat l’erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma i les seves conseqüències naturals i humanes per a l’illa i els seus habitants. En David Melero, en Jordi Costa i en Carles Rabadà han viatjat quatre vegades per captar l’evolució d’aquest fenomen natural excepcional. L’exposició “Magma, la doble cara” es pot veure fins al 28 de maig al Centre Cívic Navas i volen “que tot plegat no caigui en l’oblit”.
Fotografies fetes amb tres càmeres i un dron
La mostra recull una quarentena d’imatges captades tant amb càmera a peu de terreny, com amb dron. Però els fotoperiodistes calculen que n’han fet unes 7.000. Rabadà, que volava el dron, assegura que tot estava molt controlat i coordinat i que es necessitaven permisos, però, tot i això, afegeix que “ha estat més fàcil gestionar els permisos a La Palma que al Parc Nacional d’Aigüestortes”.
Melero i Costa, càmera en mà, expliquen que han seguit en tot moment els protocols establerts, però que hi va haver companys que se’ls van saltar. És el cas d’una televisió estatal que, segons va presenciar en David Melero, va sobrepassar el límits de la intimitat per tenir una imatge més morbosa i va tenir conseqüències per a la resta de periodistes i fotògrafs. “Això va causar que tinguéssim més limitació als llocs”, lamenta.
L’ultima vegada que van viatjar a La Palma va ser al març, quan feia mig any de l’inici de l’erupció del volcà, i van tenir l’oportunitat de pujar al peu del cràter del volcà gràcies, diuen, a les seves formes respectuoses de treball. “Dels quatre cops que hem anat allà, ens han rebut cada vegada més bé, anàvem a saludar-los i ajudar-los”, explica Costa.
L’exposició forma part d’un projecte solidari
Aquests tres fotoperiodistes es van conèixer en un festival de fotoperiodisme i aquest és el primer treball que fan de manera conjunta. A banda de l’exposició, el projecte inclou un calendari benèfic i un documental. Amb el calendari, que ja està exhaurit, han recollit 1.500 euros que lliuraran a la protectora de flora i fauna Benawara, de Los Llanos de Aridane. El documental encara l’estan editant i esperen presentar-lo al setembre, coincidint amb l’aniversari de l’inici de l’erupció.
Volen que les imatges s’exposin a La Palma
La mostra es va estrenar a Balaguer (Lleida) i després de Navas s’exposarà a Molins de Rei i Girona. Tenen la intenció, a més, d’ensenyar-la a La Palma i, d’aquesta manera, retre homenatge als habitants d’aquesta illa. Jordi Costa coincideix amb els seus companys a dir que les vivències viscudes a La Palma els han marcat: “El que hem viscut allà s’ha de viure en directe, ens ha marcat molt el fet de repetir tant i crec que tornarem a anar-hi”, conclou.