La companyia peruana Teatro la Plaza arriba al Teatre Lliure per presentar una versió molt lliure de Hamlet, de Shakespeare, a partir de les experiències dels seus intèrprets, actors amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual. Dirigida per Chela De Ferrari, Hamlet, una versión recontralibre parteix de la pregunta “Ser o no ser” per parlar sobre què implica ser per a persones que no troben espais on se les tingui en compte. Jonathan Oliveros, adjunt a la direcció i dramatúrgia de l’obra, explica que el muntatge aborda temes com la sexualitat, la vida autònoma, la sobreprotecció dels pares, la paternitat, “temes de què no és habitual parlar amb persones amb diversitat funcional. Volíem trencar mites i ho hem aconseguit“.

Hamlet, una versión recontralibre és una versió lliure, plena d’humor, escrita a partir del treball fet amb els intèrprets durant més d’un any d’assajos amb els actors Octavio Bernaza, Jaime Cruz, Lucas Demarchi, Manuel García, Diana Gutiérrez, Ximena Rodríguez, Álvaro Toledo i Cristina León Barandiarán. El muntatge es pot veure del 9 al 20 d’octubre al Lliure de Gràcia.

Gira internacional

El muntatge, que es va estrenar el 2019 al Teatre la Plaza, a Lima (el Perú), es va poder veure al festival Grec fa dos anys i arriba ara al Lliure, després d’una gira internacional que ha passat per Bèlgica, Polònia, la Xina, Alemanya, Colòmbia, Escòcia i França. El muntatge ha estat reconegut amb el premi del públic MIT de Ribadavia 2022. A més, la companyia està documentant el procés i recorregut de l’espectacle i està previst que estreni la pel·lícula documental Ser Hamlet l’any 2025.

Projecte Ànima lliure

El muntatge s’emmarca en el projecte Ànima lliure, que vol convertir el Lliure en un espai artístic obert a tothom. A més de conscienciar sobre realitats socials sovint ignorades, el projecte vol impulsar un espai de creació artística de qualitat amb aquestes veus que formen la societat. Això es tradueix en la creació d’un espectacle a l’any fet per un equip amb persones amb diversitat funcional.

El muntatge ha arribat amb Francesc Casadesús, adjunt a la direcció del Teatre Lliure, que ja el va programar al festival Grec. Casadesús el va descobrir en un viatge a Lima i es va enamorar: “És un espectacle que emociona, que transmet uns valors preciosos i que et fa creure que l’art serveix per a alguna cosa”. Explica que actualment hi ha pocs espectacles d’alta qualitat artística que treballin a partir de la diversitat i que aquest n’és un gran exemple.

Comparteix a: