L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona commemora el centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya amb l’exposició ‘Del pictorialisme a la modernitat. Centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya’. Desplega 90 fotografies originals, una selecció del fons de l’entitat que va sel moviment pictorialista dels anys vint i trenta fins a les propostes estètiques sorgides als anys cinquanta. Totes són en blanc i negre.
L’AFC va néixer el 1923, en un moment de gran apogeu del moviment excursionista en el qual la fotografia prengué un paper important. Com il·lustra la mostra, en els inicis de l’entitat la fotografia de natura va ser la protagonista, i va continuar sent-ho amb la màxima expansió del moviment pictorialista. L’AFC va establir-se com una porta d’entrada al món de la fotografia, fomentant les dinàmiques d’aprenentatge amb cursos de formació i incentivant les mentories entre els socis més veterans i els més joves.
La renovació dels anys 50
L’altra gran àmbit de l’exposició està deciat als anys 50. Un soci, Luís Navarro, “va fer un escrit dient que s’havia de trencar amb el classicisme i va crear un concurs per fomentar la creativitat i animar a trencar esquemes”, explica Francesca Portolés, vocal de Patrimoni de l’AFC. Van ser premiats nous valors de la fotografia com Marcel Giró, Xavier Miserachs i Oriol Maspons, entre d’altres .
Portolés destaca també una iniciativa innovadora d’aquesta etapa, que es pot resseguir a la mostra, quan en una associació molt masculinitzada, es va crear el Grup Femení amb cursos adreçats exclusivament a les dones. “Es pot veure com Carme Garcia Ferrando, Gloria Salas, Rosa Szücs i altres treballaven temàtiques molts diverses i amb molts originalitat”.
Aquesta exposició, una de les 8 que al llarg de l’any organitza l’AFC amb motiu del centenari, roman a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona fins al 29 d’octubre.