Torna la polèmica sobre la qualitat dels estudis publicats en revistes científiques. En aquesta ocasió es tracta d’un assaig clínic sobre l’eficàcia de la ivermectina contra la covid19, publicat a la prestigiosa revista ‘Journal of the American Medical Association’. L’estudi es diu Effect of Ivermectin on Time to Resolution of Symptoms Among Adults With Mild COVID-19 i es va publicar el 4 de març.
L’assaig clínic aleatori es va fer amb 400 pacients de menys de set dies d’evolució de la malaltia. Cada 24 hores i durant un període de cinc dies, els malalts van ser aleatoritzats. És a dir, uns van rebre ivermectina i uns altres, no (se’ls va administrar placebo). Cap d’ells va necessitar oxigen i es van poder quedar a casa o al mateix hospital durant l’evolució de la covid que patien.
L’estudi va finalizar quan els símptomes van desaparèixer. El resultat va ser que no hi va haver diferències entre els dos grups, els que van rebre ivermectina i els que no.
Queixes per “múltiples defectes integrals” de l’assaig
Metges nord-americans han publicat una carta oberta que qüestiona l’assaig clínic aleatori. Argumenten que hi ha “múltiples defectes integrals” i que “les dades reportades no donen suport a la conclusió dels autors respecte a la ivermectina; és ineficaç com a tractament de la covid lleu”. Els metges que signen la missiva enumeren múltiples errors com ara el mateix disseny de l’estudi, la selecció de la mostra de pacients i els mateixos controls. També diuen que la ivermectina es va administrar de manera errònia.
Els professionals sanitaris afirmen que “contràriament a les conclusions declarades pels autors, les troballes suggereixen taxes més baixes de progressió de la malaltia. hospitalització, ingressos a les UCI i mortalitat amb ivermectina que es podrien haver confirmat com estadísticament significatives i amb un disseny d’estudi més rigorós”.
Els metges signants són especialment contundents quan exposen que els autors de l’estudi, ara qüestionat, obtenen “dades enganyoses” amb l’objectiu de “no donar suport a la ivermectina en el tractament de la covid lleu”.