El 1973 Assumpta Escudero va entrar a treballar al Museu d’Art de Catalunya i va ser destinada al Monestir de Pedralbes, que en aquell moment s’estava negociant que formés part del museu. La seva missió era fer un inventari del patrimoni del monestir però com que hi vivien monges de clausura, inicialment, va tenir moltes dificultats per poder accedir-hi. En canvi, es va dedicar a estudiar tota la documentació escrita referent al monestir. Això la va portar a fer la primera descoberta amb relació al testament de la reina.
“Usque ad palatium”, paraules clau
Estudiant-ne la documentació, va descobrir que les últimes voluntats de la reina Elisenda de Montcada no eren enderrocar el palau com es creia fins llavors
: “En el testament de la reina deia que es tapiïn totes les portes fins a arribar al meu palau. Aquest és el meu descobriment, que no deia que s’enderroqués el palau sinó que hi havia les paraules ‘usque ad palatium’, fins a arribar”, explica.
Més endavant, aprofitant unes obres que s’estaven fent al convent per poder obrir una part del monestir als visitants, Escudero va tenir l’oportunitat d’investigar sobre el terreny, buscar les diferents referències sobre el palau que havia trobat en els textos i fer-hi excavacions per comprovar si el palau havia estat enderrocat o no. Amb aquesta recerca, va descobrir que efectivament l’edifici no s’havia tirat a terra, sinó que havia canviat d’usos i que ara forma part del conjunt del Monestir de Pedralbes. “Va ser molt emocionant”, recorda la historiadora.
Documentar i donar a conèixer
Les investigacions que la van portar a la descoberta que el palau de la reina Elisenda de Montcada no havia estat enderrocat van formar part de la seva tesi doctoral i van permetre documentar el palau. Ara, les ha recollit en un llibre (titulat ‘El palau de la reina Elisenda al Monestir de Pedralbes’) per donar-les a conèixer i perquè la seva descoberta no caigui en l’oblit.