Són restes del segle XVIII, testimonis del passat agrícola del barri de la Salut. S’han trobat en aixecar el sòl, mentre es feien les obres de reurbanització del carrer de Maignon. Ara, ja s’han tapat, ja que les troballes no tenen valor patrimonial i l’obra va molt de pressa. Tot i això, els veïns i els historiadors del barri han pogut fotografiar les restes de parts del mur de la casa, una cisterna, desguassos, un cub de vi i una font d’aigua termal. Per la ubicació de les restes, el Taller d’Història de Gràcia creu que podien pertànyer a Can Mallorca, una masia que va desaparèixer als anys 60. En aquesta zona, també hi havia Ca la Marquesa, els elements més propers al carrer de Sant Josep de la Muntanya també podien haver format part d’aquesta casa pairal.

Un barri rural

Aquests elements confirmen que el barri de la Salut era rural, amb masies que tenien animals, vinyes i garrofers. Com explica la Carme Cristià, del Taller d’Història de Gràcia “pel que hem vist, hem parlat amb l’arqueòloga, hem parlat amb la gent d’aquí, del barri i la història, sabem que són restes del segle XVIII d’alguna masia” i “demostraria que aquesta zona era completament rural”.

Amb les fotografies, localitzacions i la informació que puguin ampliar, els historiadors graciencs volen fer un estudi de les masies que havien ocupat aquesta zona. Tot i això, asseguren que és complicat, ja que d’aquestes cases el nivell de protecció és baix i la informació també. Per ampliar arxius expliquen que és necessari contactar amb els descendents.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a