L’aparició fa pocs anys de programes de conversació d’intel·ligència artificial (IA) com ChatGPT ha popularitzat l’ús d’aquestes eines entre la població, amb els beneficis i els danys que comporten. Tres experts en intel·ligència artificial han analitzat al betevé directe els riscos i les oportunitats de la IA. L’enginyer i divulgador científic Josep Maria Ganyet explica que “abans ja teníem aplicacions d’IA molt professionals per resoldre problemes a empreses o per jugar a escacs. Ara t’aixeques un dia i resulta que hi ha un xat de conversa que tothom pot utilitzar, que escriu millor que la majoria de persones i que fa traduccions en qualsevol idioma”.

inteligencia artificial ia

La investigadora i directora de l’IDEAI, Karina Gibert, creu que la IA treballa el llenguatge natural i això tindrà un impacte molt gran en la manera com les persones es relacionen amb les màquines i resoldrà molts problemes socials. Però el fet que tot sigui accessible i gratuït propiciarà que tothom ho pugui utilitzar i estem en un punt que té molts avantatges però també molts riscos“. Per la seva part, Gerard Farrés, formador i expert en intel·ligència artificial, observa que “la IA ens ha permès ara començar a construir sistemes que abans estaven reservats a programadors, com per exemple crear bots de conversa, i que ara tothom pot fer”.

Josep Maria Ganyet fa una definició molt senzilla de la IA: “La intel·ligència artificial és la suma de les intel·ligències humanes. La IA no té res de màgic, té la capacitat de trobar patrons en gran quantitat de dades i processar-les i això és molt útil”. Karina Gibert afegeix que “la IA dona una estratègia per passejar-te en aquest món extraordinàriament gran amb una certa facilitat per descartar grans blocs d’informació poc útil i arribar a unes solucions relativament bones en un temps raonable”.