Aquest diumenge un ciclista ha estat traslladat ferit greu a l’Hospital Vall d’Hebron després de patir un accident amb bici a Vallvidrera, en un corriol al camí de Santa Creu d’Olorda, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.
Cada cop hi ha més ciclistes en aquesta zona de Barcelona i és que el Parc de Collserola s’ha convertit en un reclam per a l’esbarjo i l’esport a tocar de la ciutat, de fet, els caps de setmana es pot veure l’ús intensiu que se’n fa. És un espai d’oci, per anar a caminar o en bicicleta, i això de vegades fa que la convivència no sempre sigui fàcil, a més, no sempre es compleix la normativa del parc. Amb dades del 2021, Collserola va rebre 6 milions 400 mil visitants. Un 58 % a peu i un 35 % en bici.
Accidents com el de diumenge no són habituals
Segons Raimon Roda, director general del Consorci del Parc Natural de Collserola, “accidents tan espectaculars” com el de diumenge no es produeixen habitualment al parc. Explica que les ordenances des de l’any 2000 no permeten la circulació pels corriols o camins si aquests no tenen una amplada de tres metres, però assegura que és habitual que se’n faci ús. De fet, diu que des del Consorci estan fent un anàlisi del que la gent penja a les xarxes per veure per on es passa al marge de la normativa i serà a partir d’aquestes dades que veuran quin tipus “d’indicacions, de pedagogia, però també d’aplicació de l’ordenança podríem fer”.
S’han multiplicat els corriols i caldrà esborrar-ne
Una altra de les mesures que s’han pres és reforçar la senyalística per a tots els usuaris i en algunes zones baixar l’ocupació o fer una restricció de l’ús. Roda explica que hi ha espais en què s’han multiplicat els corriols i segurament caldrà esborrar-ne alguns, des del parc ja no se’n fa el manteniment. “És possible que haguem de fer actuacions d’esborrada de traça, perquè la gent entengui que no s’hi ha de posar”.
El director del Consorci recorda que el 2017 ja es va fer una campanya de pedagogia i que el parc disposa d’una xarxa pedalable de més de 230 quilòmetres. Per això, diu que “la bicicleta és benvinguda al parc sempre que faci servir els camins marcats, els itineraris”.
La bicicleta elèctrica, un nou visitant
Un altra element que nou que també té impacte a Collserola és la bicicleta elèctrica. Poden fer molts més quilòmetres dins del parc i permeten “pujar per llocs on abans només es podia baixar“. Tot això, el director del parc assegura que de moment no tenen dades que indiquin que hi ha un augment en el número de persones que fan servir aquestes bicicletes.
Estiu tranquil pel que fa als incendis
Els dos últims anys de sequera han deixat empremta al parc, “hi ha arbres com alzines que no haurien d’estar en aquestes condicions, també l’han patit i han tingut mortalitat” i per això, explica, s’hauran de fer accions de gestió forestal per acompanyar el canvi de vegetació provocat per les condicions climàtiques i entomar aquest 2024 mesures per treure part de la fusta seca, no tota perquè “que morin arbres forma part del cicle natural”. Pel que fa al risc d’incendis ha estat un estiu tranquil tot i que asseguren que no es pot abaixar la guàrdia.