Operaris de la construcció fa setmanes que treballen en la reforma d’un local al barri de la Maternitat i Sant Ramon per convertir-lo en una cuina fantasma de grans dimensions. Les cuines fantasma, també anomenades “dark kitchen”, són espais habilitats perquè empreses de restauració hi elaborin menjar exclusivament per repartir a domicili.
El local, ara en mans de la promotora Cooklane, ocupa 1.400 m2 al carrer de Felipe de Paz amb el d’Emèrita Augusta, tot just a sota de la travessera de les Corts i el Camp Nou. Aquest dimecres al matí el tràfec al local era constant, amb un equip tècnic treballant a peu de carrer per augmentar la potència elèctrica que arriba a l’immoble i operaris acabant d’instal·lar els tubs i xemeneies de fums al terrat.
El lloguer d’una d’aquestes cuines s’anunciava fins a meitats de setmana en portals immobiliaris per 2.600 €. Es tracta d’un espai de 18 m2 que s’entrega adaptat segons el tipus de producte que elabora el restaurant, segons explica Cooklane al seu web. L’empresa ha declinat fer declaracions a betevé i concretar de quantes cuines consta aquest projecte.
Els veïns, en alerta
L’Associació de Veïns les Corts Sud ja ha formulat una consulta als serveis tècnics de l’Ajuntament per conèixer detalls del projecte i comprovar que s’adequa a la normativa. “Estem fent indagacions, però de moment els veïns no han fet una gran oposició”, explica la presidenta de l’associació.
El local, de només dues plantes d’altura, té a banda i banda dos blocs de pisos amb balcons i finestres a tocar del terrat de l’edifici. Alguns dels inquilins es mostren preocupats per les olors que puguin sortir de la macrocuina, i també pels problemes de mobilitat que pugui ocasionar la descàrrega de mercaderies. A Madrid, un projecte de Cooklane calcat al de Barcelona ha posat en peu de guerra el barri, com explicava aquesta setmana ‘El Confidencial’.
La bombolla de les cuines fantasma
A Barcelona, l’empresa precursora de les cuines fantasma és Coocció, que comanda un espai de cuina compartida també a les Corts des del 2016. El seu soci i fundador, Xavi Carmona, diu que la demanda d’aquests tipus d’espai és “enorme” i augura que la competència serà creixent a la ciutat: “El sector està revolucionat, hi ha un boom i molts tipus d’operadors que entren al negoci i ho fan de formes molt diferents“.
A Coocció bona part del seu local instal·lat al carrer de Morales està dedicat a l’empresa de repartiment a domicili Glovo, que hi té 11 restaurants diferents treballant alhora. Carmona defensa que cal que aquest tipus d’iniciatives estiguin arrelades allà on s’instauren, tal com ho fan els restaurants tradicionals. I adverteix que a Barcelona es pot produir una situació de “bombolla”.
Segons un estudi de la consultora Kantar, en la segona onada de la covid-19 va augmentar un 86 % la demanda de menjar a domicili a Espanya.