Torna la Festa de la Ciència i arriba a la 15a edició! 200 activitats, 27 espais diferents i més de 150 entitats de la ciutat relacionades amb la ciència i la divulgació t’esperen a la Rambla del Raval.


Quan?

Dissabte 28 i diumenge 29 de maig 2022


On?

A la Rambla del Raval


PROGRAMA

Activitats per a nens i nenes i famílies senceres

Descobreix els mecanismes amb els amics d’en Crusó

A càrrec de Toc de Fusta. Instal·lació. De 6-12 anys. Instal·lació lúdica i participativa per conèixer els principis bàsics que fan funcionar les màquines. Es podrà descobrir l’enginy que s’amaga al darrere de diversos autòmats i es descobrirà el funcionament de palanques, bieles, rodes dentades i altres components del món mecànic.

Un llegat de la Festa de la Terra

A càrrec d’alumnes de la comissió de Medi Ambient, Escola Vedruna Àngels. Presentació. De 10 a 12 anys. L’alumnat de l’Escola Vedruna Àngels va cercar maneres de millorar la gestió dels residus al seu centre educatiu. Per fer-ho, va investigar, preguntar, indagar, plantejar solucions i les va dur a terme. Descobrirem les pràctiques sorgides del treball realitzat i els resultats de la seva recerca.

Niu de ciència i Lab sobre rodes

A càrrec del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Lab 0-6 d’UManresa.
Joc lliure i taller. De 0 a 6 anys. Activitat de descoberta on els nens i nenes podran explorar diversos materials i curiositats de la natura. Una proposta per tenir un primer contacte amb el procés de la recerca científica.

Personatges de conte

A càrrec de Sergi Tendero, +Educació. Taller. De 3 a10 anys. Es crearan personatges de conte a partir de materials reciclats seguint les instruccions i recomanacions d’uns textos creats per infants del projecte Menja Llibres. A l’espai també hi haurà una mostra de llibres per fer treballs manuals a partir de materials reutilitzats i reciclats. A aquesta paradeta hi trobarem un munt de consells per donar ales a la creativitat, preservant el medi ambient

Coneixent els taurons de l mediterrani

A càrrec de David Nos, Anabel Colmenero i Núria Sánchez. Taller. +6 anys. Aprendrem quines espècies de taurons podem trobar al Mediterrani i algunes de les seves característiques més interessants i quines són les principals amenaces que posen en perill el futur d’aquestes espècies. Hi haurà exemplars reals de taurons amb els quals es podrà interactuar mentre aprenem la seva importància en els ecosistemes marins i quines accions individuals podem prendre per contribuir a la seva protecció.

Matemàtiques vèdiques

A càrrec de Deepti Golani. Taller, +10 anys. Les matemàtiques vèdiques provenen dels Vedes (antics textos hindús). En aquest taller coneixerem de manera divertida, diferent i ràpida com fer operacions matemàtiques amb càlcul mental. A més, podrem participar en alguns jocs que ens permetran endevinar la data de naixement d’una persona o quants diners porta a la butxaca.

És tothom sinestèsic?

A càrrec de Rosa Maria Alsina-Pagès, Xavier. Sevillano i Marc Freixes, Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia, La Salle (URL). Taller. De 6 a 12 anys. Ens hem plantejat mai si un quadre es pot transformar en música? O si la música pot generar imatges només amb el coneixement dels tons i les notes que fa servir? Només si assumim que els nostres sentits de vegades es mesclen entre ells podem conèixer la tecnologia que ens converteix en persones sinestèsiques.

Reptes científics

A càrrec de CreaCiència. Pop up. +6 anys.Tindrem l’oportunitat de resoldre reptes científics d’una manera divertida i diferent, aplicant la nostra creativitat. La gravetat de les fruites. A càrrec d’Oriol Borràs i Lorena Madurga,

Gatillo Culón

Espectacle. De 3 a 12 anys. Un munt de cossos orbiten al voltant del Sol en un equilibri entre moviment i gravetat. Els
principals són els planetes. Ens embarcarem en un viatge a l’espai per explorar el sistema solar i conèixer quins són els seus planetes, les seves mides i la distància a què es troben en aquest espectacle que combina circ, música i humor absurd amb la força de la gravetat.


Activitats per a adults (A partir de 16 anys)

Narrativa de ficció i els límits de la ciència

A càrrec de Pedro Messeguer i Lissette Lemus, Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial. Taller Demostració. En cada moment històric la ciència té uns límits i en els últims dos-cents anys, part de la narrativa de ficció els ha intentat superar. A partir de set novel·les de diferents èpoques, identificarem alguns límits científics del moment que l’obra planteja vèncer. La velocitat de la llum, la fletxa del temps, els viatges interestel·lars… Una activitat lúdica en la qual hi ha un premi en joc.

Gènere i dolor

A càrrec d’Elena Català Puigbò, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Microxerrada. Diferents estudis epidemiològics suggereixen que les dones tenen risc un risc de patir dolors crònics amb conseqüències greus per a la seva salut major que els homes. Tot i això, la poca atenció i visualització d’aquests resultats ha generat una desigualtat de gènere en matèria de dolor crònic.

Impacte social de la intel·ligència artificial

A càrrec d’Hector García Morales i Juan González Fraile, PickleTech. Debat. Es parlarà de les grans qüestions que envolten el món de la intel·ligència artificial així com l’impacte social que aquesta tecnologia està tenint i tindrà en un futur proper a les nostres vides. Es farà ènfasi en la part més ètica d’aquest tipus de tecnologies i en l’impacte que, per
exemple, suposarà l’automatizació de moltes feines així com l’eventual aparició de màquines que superin en intel·ligència als humans.

‘Molecular Plasticity’, la rellevància de les proteïnes dúctils en covid-19

A càrrec de Roberto Torres, Associació La Ciència al teu Món. Espectacle. Performance interactiva que combina ciència, dansa i tecnologia. Descobrirem què són les proteïnes dúctils així com el seu paper en l’evolució dels éssers vius i el desenvolupament de certes malalties. Una experiència multisensorial sobre l’apassionant història d’aquestes versàtils proteïnes i la rellevància que han adquirit en la recerca de malalties com la covid-19.



Activitats per a petits i grans


Explorem els sons del Raval

A càrrec de Marc Aguilar i Víctor Jiménez, Bit Lab Cultural Itinerari. De 6 a 16 anys. Gimcana científica per caçar els sons del Raval. Ens aproparem al patrimoni acústic d’un dels barris més diversos i atrafegats de Barcelona, documentant els diversos paisatges sonors d’una manera científica i amena.

Què cal fer per ser científic/a?

A càrrec de Dani Jiménez i l’equip de CreaCiència. Espectacle. Per a totes les edats. Dedicar-se a fer ciència, és a dir, a investigar per cercar respostes i generar nou coneixement, requereix complir amb cinc característiques destacades. Sabrem quines són en aquest xou ple d’experiments espectaculars, imatges, música.

Bingo científic

A càrrec de Blanc Produccions Joc. Per a totes les edats. Viurem l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. En lloc de números, haurem de marcar les caselles utilitzant teories científiques que haurem de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre ens posem a prova.

Coneix el nostre Hort Comunitari

A càrrec de Laia Fernàndez, Fundació Tot Raval. Visita guiada. Per a totes les edats. Coneixerem L’Hort Comunitari de l’àmbit de Salut Comunitaria del Raval, una iniciativa d’oci inclusiu que es duu a terme en el Casal Municipal de Gent Gran Trueta, per a promoure la salut de persones diverses del barri del Raval, fomentant els hàbits i l’alimentació
saludable, les relacions intergeneracionals i interculturals, i l’enfortiment de les xarxes socials.

Visites guiades

A la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i la Casa de Convalescència de Sant Pau, seu històrica i actual de l’Institut d’Estudis Catalans



Comparteix a: