Marc Fabregat. Castell de Torre Baró
Marc Fabregat. Castell de Torre Baró

El segon dia del 2022 ha vingut marcat per una situació de boira extremament densa com feia anys que no es veia a la ciutat de Barcelona. El castell de Torre Baró, situat a l’extrem oriental del Parc Natural de Collserola, s’ha vist envoltat per un riu de boira molt densa que fluïa des del Vallès. Es tracta de boira d’irradiació nocturna que s’ha format durant la nit al Vallès Occidental i talment com una banyera que s’omple, ha vessat a través del congost de Montcada per la conca del Besòs.

Així doncs, durant el matí del dia 2 de gener s’ha produït la conjunció de dos tipologies de boira ben diferenciades: les d’irradiació nocturna del Vallès i les d’advecció costaneres. Barcelona ha quedat literalment rodejada per boires: les del Llobregat, les marítimes, les del Besòs i les del Vallès.

Aquestes boires d’irradiació nocturna es gesten pel refredament nocturn a les zones interiors i enclotades, amb acumulació d’aire fred i humitat a la superfície terrestre i la posterior condensació. L’origen i la gènesi és el mateix que la “vacarissana” o la “pubilla” de la plana de Vic.

La boira d’irradiació nocturna del Vallès ha fluït a través del riu Besòs fins ajuntar-se amb les boires d’advecció costaneres. El “motor” que ajuden aquestes boires a fluir a través d’aquest curs fluvial són els vents catabàtics.

Mentre que a Barcelona ciutat la boira d’irradiació s’ha anat desfent i les boires d’advecció marítimes han quedat circumscrites a la franja costanera, cap al delta del Llobregat han persistit més i deixaven aquest ambient totalment gris des de Gavà.

Nit i matinada fantasmagòrica a Barcelona

Entre les 22 h i les 3 o 4 de la matinada, els estrats baixos s’han densificat i han penetrat a molts punts de la ciutat a cotes d’entre 150 i 300 metres d’altura.

Montjuïc, el Carmel, Vallcarca, Horta-Guinardó han estat els barris barcelonins amb la boira més densa i espessa, amb una visibilitat inferior als 50 metres.

Factors que propicien l’increment dels estrats baixos

  • Massa d’aire més comprimida a les capes baixes
  • Humitat alta o saturada entre la superfície i els 300 metres d’altura
  • Canvi de vent en superfície: passarà de garbí (aquest dissabte) a ser de component marítima o estones encalmat
  • Manteniment o lleuger reforç de la pressió atmosfèrica, fins als 1027 o 1028 hPa
  • Augment de la subsidència (moviment descendent de la massa d’aire molt estable i pesada)

Els mapes del temps s’han acomplert i ja intuïen una intensificació d’aquests estrats baixos.

Dilluns, 3 de gener: adeu a les boires d’advecció

Aquesta situació, per això, té data de caducitat i coincidirà amb la retirada més evident de la bombolla d’aire càlid. Dilluns serà l’últim dia amb possibilitat d’estrats baixos, però més enganxats a primera línia de costa i amb menys possibilitat que penetrin dins la ciutat.

El nostre model de referència per les boires, l’AROME Meteociel, ens marca que de cara a demà es formaran boires al Vallès que podran vessar i fluir a través del riu Besòs i afectar zones com Sant Martí, la Verneda, Bon Pastor o Sant Andreu. Aquestes seran boires d’irradiació.

Demà podríem tenir una situació semblant a això:

En canvi, a diferència d’avui, no es preveu tanta boira d’advecció costanera, ni molt menys. En principi quedaran restes de bancs d’estrats baixos cap al golf de Roses, desembocadura de la Tordera i també entre el delta del Llobregat i el Camp de Tarragona. Barcelona quedarà una mica més al marge demà de les boires costaneres, tot i que les podrem albirar de lluny, mar endins.