A dos quarts de dues del migdia, els Mossos han començat el desallotjament del centre ocupat de Can Vies. Dins de l'immoble, alguns activistes han construït una paret de formigó armat amb bombones de butà i s'hi han encadenat, una fórmula de resistència que han fet per alentir l'operació dels Mossos, que han acudit amb nombrosos furgons. Durant l'operació s'han desallotjat 12 persones de l'interior de Can Vies, que han anat sortint amb comptagotes. A mitja tarda, els Mossos han començat a tapiar l'edifici i a enderrocar-ne el sostre. Durant l'operació policial, s'han viscut moments de tensió que han acabat amb enfrontaments entre mossos i manifestants quan la policia ha retirat una de les grues que ha utilitzat durant el desallotjament. PAU GUERRA, membre de Can Vies "Una decisió que trobem totalment política. Un intent de posar fi a tot allò que va en contra del model de ciutat que pretén imposar CiU, un model que ara es tira un espai de 17 anys per posar-hi més formigó gris..." El desallotjament respon a una resolució judicial que ordenava que es fes fora els ocupants, tal com havia sol·licitat Transports Metropolitans de Barcelona, propietària de la finca. S'havia anat endarrerint mentre duraven les converses entre el districte i els ocupants per intentar arribar a una solució negociada. Finalment, no ha estat possible. En assabentar-se de l'arribada dels Mossos, molts veïns han volgut donar suport als desallotjats. "Tots els veïns hem estat sempre molt implicats, ha estat un lloc obert. No entenem a què ve el dia després de les eleccions el desallotjament." Ocupat l'any 1997 durant una cercavila reivindicativa, Can Vies ha estat seu d'entitats molt diverses com la Colla Bastonera de Sants o la publicació 'La Burxa'. Ha funcionat com a centre social autogestionat durant 17 anys. TMB ha informat que està previst enderrocar l'immoble després del desallotjament i transformar l'àrea en una zona transitable.
Desallotjament i enderroc
Segons ha informat TMB en un comunicat, l’enderrocament ha començat immediatament després que acabés el desallotjament de l’immoble. El propietari de l’edifici, Transports Metropolitans de Barcelona, ha informat que està previst transformar l’àrea en una zona transitable: un espai pavimentat o zona verda, segons indiqui el planejament urbanístic de l’entorn. TMB afirma en el comunicat que l’edifici es trobava en mal estat i, per això, es volia “recuperar la possessió efectiva d’aquesta propietat i evitar danys als ocupants i als veïns“. A més reitera que el procés judicial no s’ha fet per “obtenir un profit o rendiment immobiliari del solar” ja que la major part de l’espai “no és edificable”.
Un membre de Can Vies, Pau Guerra, ha titllat l’operació “d’assetjament polític” per “posar fi a tots els espais autogestionats que no estan sota el control directe” del govern i ha valorat que “el desallotjament d’un espai tan vinculat al barri com Can Vies” és molt violent. Els activistes han rebut el suport de nombrosos veïns i entitats, a més de partits polítics com la CUP, ERC o ICV-EUiA.
El districte de Sants-Montjuïc ha declinat fer cap comentari al respecte i ha explicat que és un tema que afecta Transports Metropolitans.
L’operatiu policial: prop de sis hores
Cap a les 13.30 h del migdia els Mossos s’han desplegat fins al Centre Social Autogestionat Can Vies i han començat el desallotjament. Dins de l’immoble alguns activistes han construït una paret de formigó armat amb bombones i s’hi han encadenat, una fórmula de resistència pacífica que han dut a terme per alentir l’operació dels Mossos, que han acudit amb nombrosos furgons. A la façana s’ha desplegat una pancarta amb el lema: “Mai no podreu desallotjar els nostres somnis”, a la vista de qui pilotava l’helicòpter que sobrevolava la finca.
Al matí els Mossos d’Esquadra han desallotjat 11 persones de l’interior de l’immoble i no ha estat fins a les 18.50 h que han pogut treure l’últim activista que resistia a l’edifici.
Des del compte de Twitter de @SomCanVies s’ha convocat una concentració contra el desallotjament a les 20 h a la plaça de Joan Peiró. Al matí més d’un centenar de persones s’han aplegat a la plaça de Ramon Torres i Casanovas, i d’altres s’han manifestat just davant del cordó policial que ha impedit apropar-se més. A poc a poc veïns i simpatitzants s’han anat sumant a les concentracions i, cap a les cinc de la tarda, s’han viscut moments tensos entre policia i manifestants quan la policia ha retirat una de les grues que ha utilitzat durant el desallotjament.
Per tal de procedir al desallotjament, la Guàrdia Urbana ha tallat al trànsit importants eixos viaris com la plaça de Sants, el passeig de Sant Antoni, el carrer de Joan Güell i d’altres d’adjacents a Can Vies. Així mateix, s’ha tancat l’estació de Mercat Nou de la Línia 1 del metro a petició de la policia catalana.
A les 17 h diversos operaris han començat a tapiar les entrades a l’edifici i, poc després, cap a le 18.30 h s’ha començat a perforar i enderrocar part del sostre de l’immoble.
Una mediació encallada
De l’última reunió mantinguda amb l’Ajuntament va sortir l’ultimàtum llançat pel regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, qui alertava que no hi hauria més negociacions. El consistori oferia als membres de Can Vies abandonar l’edifici voluntàriament, de manera que s’hi pogués entrar per valorar-ne l’estat, assumir-ne de ple dret la titularitat i fer una proposta de reforma que permetés en un futur destinar-lo a les entitats, a les qual mitjançant un conveni se’n cediria l’ús. La Plataforma de Suport a Can Vies va rebutjar-ho perquè temien que, un cop s’acabin les obres, se’ls impedeixi poder tornar-hi.
17 anys d’història al barri de Sants
Ocupat l’any 1997 durant una cercavila reivindicativa, el Centre Social Autogestionat Can Vies ha estat seu d’entitats molt diverses com la Colla Bastonera de Sants o la publicació ‘La Burxa’. Durant 17 anys, aquest espai assambleari ha ajudat a dinamitzar la xarxa associativa de Sants, i ha participat, per exemple, en l’Assemblea de Barri de Sants.