En els darrers anys, les amples llesques de pagès i la baguet han deixat de ser les úniques opcions a l’hora de comprar pa. Cada vegada hi ha més fleques que busquen oferir un producte diferent i artesanal. El forner Francesc Altarriba va un pas més enllà i revindica innovar a l’hora d’elaborar aquest producte. Defensa que tot i que Espanya és a la cua d’Europa en consum de pa, Catalunya és líder en l’elaboració de pans creatius.

Per això, ha arribat a crear 800 receptes diferents amb la premissa que hi ha un pa per a cada persona i per a cada moment. Entre totes aquestes combinacions, hi ha el pa negre del selge XXI que va crear inspirant-se en la pel·lícula guanyadora de nou premis Goya i el pa que es va servir ara fa 10 anys en el sopar de gala del casament dels prínceps d’Astúries.

En l’exposició “Pluja de pans”, a l’Hotel La Florida, s’hi poden veure uns 300 exemples, com pans rodons de quètxup i sobrassada, pa d’espinacs o de tinta de calamar i un pa de pagès de forma rodona per poder-hi fer hamburgueses. Altarriba explica que les demandes dels mateixos clients han estat molts cops la inspiració per crear noves especialitats.

Qui és el “pannier”?

A més de treballar el pa com els alquimistes, Altarriba ha encunyat la figura del “pannier”. Aquest professional és l’equivalent del sommelier en el terreny del pa. L’objectiu és que assessori el client sobre quin és el millor moment i la millor manera per consumir cada tipus de pa. A més, també busca una presentació atractiva, encara que sigui per servir unes llesques.