Activistes veïnals, sindicalistes, universitàries… detingudes per la seva activitat antifranquista són les que durant anys van ocupar les cel·les de les Presons de dones durant el franquisme a Barcelona. Primer va ser la presó de Les Corts, després el trasllat a la Model i finalment la Presó de Dones de la Trinitat Vella.

La Trinitat, repressió i evangelització

Amb capacitat per a 250 persones i inaugurada el 1963, aquest centre penitenciari desplegava un programa de treball i evangelització que perseguia la reeducació social i política de les recluses. El control adoctrinador, a càrrec de les membres de l’Instituto Secular de la Cruzada Evangélica, es va estendre durant anys. No va ser fins al final de la dictadura quan s’intensifiquen les protestes per denunciar la situació de les internes, amb manifestacions com la que el 1976 es va fer el davant del centre de la Trinitat.

En un manifest es demana que les preses puguin portar la seva roba, perquè estava prohibit portar pantalons; que puguin llegir la premsa diària, que puguin fumar, que puguin escriure als seus familiars…”
Pilar Aymerich, fotoperiodista

El 1978, el nou director general d’Institucions Penitenciàries Carlos García Valdés va engegar un conjunt de mesures que van millorar la situació de les internes. Una transformació que Aymerich recull en un reportatge a la revista ‘Vindicación Feminista’, que publica al costat de Maite Goikoetxea: “Vam entrar a la presó i vam estar tot un dia parlant amb les dones del que havien viscut i de què estaven vivint en aquell moment”.

Aymerich explicava el canvi que va suposar la marxa de les religioses, l’arribada de funcionàries i l’acord perquè les recluses es fessin càrrec de la gestió interna: “Els primers dies els costa organitzar-se però després fan petits grups. Unes porten la cuina, d’altres el menjador, d’altres la neteja… es coneixen entre elles i s’estableix una solidaritat entre preses que no havia existit fins al moment”, destaca. La de Trinitat Vella va continua funcionant com a presó de dones fins al final del 1983 i, des del 2018, un faristol informatiu recorda les dones que hi van ser recloses.

La presó de les Corts i la Model

La fotoperiodista també recorda les condicions en altres centres penitenciaris per a dones a Barcelona. Com la Presó de Dones de les Corts, en funcionament fins al 1955; i la presó Model, on també es van dur a terme tortures i repressió ideològica durant el franquisme com ens explicava al 2017 la fotoperiodista Pilar Aymerich, en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.