L’any 2007, mentre es feien obres de l’L9 a la plaça de Lesseps es va trobar una fossa comuna. Rubén Padilla, historiador del Taller d’Història de Gràcia, explica des de la parròquia que dona nom al barri, l’església de Santa Maria de Gràcia i Sant Josep, coneguda com els Josepets, la història de la plaça de Lesseps.

Fins als anys 50, a la plaça de Lesseps hi havia la masia de Ca l’Alegre de Baix, els tramvies que creuaven, molts xiprers i una altra plaça, la de la Creu.

Qui era Ferdinand Lesseps

Era un cònsol francès a l’època que el general Espartero va bombardejar Barcelona. Va donar refugi a la colònia francesa i també a molts barcelonins durant els bombardejos, per això la ciutat va voler recordar-lo donant nom a la plaça.

Descobriment d’una fossa comuna

Al 2007, durant unes obres es van trobar ossos que tenien 300 anys d’antiguitat i estaven coberts de calç viva. Per això s’especulava que eren novicis de l’església dels Josepets que van morir a causa de la pesta que va afectar Barcelona al segle XVII.

Una altra teoria parla que al 1705 aquesta zona era un campament militar francès, durant la guerra de Successió, que durant la desfeta van haver de fugir i podien haver deixat els soldats morts en aquesta fossa.