Tres mesos abans que a França esclati la Revolució Francesa, el 29 de febrer del 1789, Barcelona va viure una de les revoltes populars més recordades pels barcelonins, el rebombori del pa. Hi havia hagut males collites, i el 29 s’havia apujat el preu un 50 %, sobretot el pa morè, que consumien les classes populars. Tot plegat, a causa de la privatització d’aquest aliment que passa del control de l’Ajuntament al del Gremi de Flequers.

Una revolta protagonitzada per les dones que veien en perill l’alimentació de les seves famílies. Liderades per Josepa Vilaret, “La negreta”, que el mateix dia és empresonada i més tard executada. L’1 de març, l’escamot femení entra a la Catedral per demanar que s’abaixi el preu també de la carn i l’oli. Des d’allà increpen al bisbe i toquen les campanes cridant als sometents, les milícies ciutadanes. El capità general, el comte d’El Asalto es va haver de refugiar a la Ciutadella.

Gràcies al baró de Maldà, que va descriure el diari personal “calaix de sastre” aquesta revolta, hem pogut conèixer els fets. Uns fets que se sumen a la tradició revolucionària de Barcelona com a una ciutat rebel.