El 10 de març de 1996, un grup d’okupes van intentar transformar l’abandonat Cinema Princesa en un centre cívic alternatiu; no se’n van sortir, però van assentar un precedent en el moviment ocupa a Barcelona.

El cine Princesa, un edifici abandonat

Al número 14 de la via Laietana hi havia el Cinema Princesa. Va ser ocupat a principis del 1996, i desocupat violentament el 28 d’octubre del mateix any. En total, la ocupació va durar set mesos.

El Cinema Princesa havia funcionat com a cinema de barri fins al 1970. en el moment de l’ocupació, feia 26 anys que estava absolutament abandonat i en estat pràcticament ruïnós.

Un centre cívic estimat pels veïns

Amb l’ocupació del Princesa es buscava ressò mediàtic pel moviment ocupa. Els ocupants, un grup de joves, en van fer un centre cívic popular de caire anarquista. Van començar a fer activitats culturals de tota mena: concerts, exposicions, recitals de poesia o representacions teatrals. Amb aquesta activitat cultural van aconseguir que la gent del barri es mirés l’ocupació amb bons ulls.

El desallotjament

El 28 d’octubre a les sis de la matinada, el soroll d’un helicòpter volant molt baix va despertar els ocupants del Princesa. De seguida van entendre que els venien a desocupar. Mentre la policia prenia el lloc, els ocupants llençaven aigua amb una petita mànega des del terrat. Una resistència poc violenta, al contrari del que es va dir en algun moment.

Molts dels ocupants van ser detinguts i la reacció del veïnat va ser de molta ràbia: primer, perquè els va espantar un dispositiu d’aquella magnitud; després, perquè estaven contra el desallotjament d’uns joves que no feien cap mal i que havien sintonitzat bé amb el barri.

La manifestació de protesta

Aquell vespre, com a resposta al desallotjament, els propis veïns del barri van convocar una manifestació. A les 8 del vespre, la manifestació era totalment pacífica. Però a l’altura de la prefectura de via Laietana, els ocupes van llançar objectes a la policia i aquesta va respondre amb càrregues indiscriminades.

El desallotjament del Princesa va posar en el mapa polític i de debat ciutadà la qüestió de l’especulació i de la manca d’habitatge assequible per als joves. Ens ho explicava el veí de Ciutat Vella i actor Manel Barceló, al 2017 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.