Un sacerdot va obrir el primer restaurant xinès de Barcelona per donar feina als seus compatriotes.

La restauradora Chenqui Wang ens explica al ‘Va passar aquí‘ que al carrer de Rere Sant Just, cantonada amb el carrer de la Ciutat, hi va haver el primer restaurant xinès de Barcelona, El Gran Dragón. El va obrir el 1958 un sacerdot catòlic anomenat Peter Yang. Yang va néixer a la Xina, a la província de Shandong , el 1921. Allà va fer estudis eclesiàstics. Va arribar a Espanya amb una beca del règim franquista.

Peter Yang, sacerdot i metge

Yang va començar estudis de filosofia a Madrid, però no li va agradar. Aleshores va començar medicina a Valladolid. La ciutat no li va acabar de fer el pes i va acabar els estudis de cirurgia a Barcelona, el 1957. Yang havia quedat fascinat per Barcelona uns anys abans, quan hi va ser per assistir al Congrés Eucarístic, el 1952.

Inspiració a Motserrat i diners, al banc

Yang va passar unes vacances de Setmana Santa a l’abadia de Montserrat amb uns amics i allà va decidir muntar un restaurant xinès a Barcelona. D’aquesta manera, podria donar feina als seus compatriotes en atur que vivien a la ciutat.

Els seus amics catalans el van avalar per aconseguir un préstec de 300.000 pessetes a través del banc. Però a mesura que el projecte avançava, la xifra es va duplicar i, al final, va acabar costant 1.200.000 pessetes. Yang va trigar més de 10 anys a pagar aquest deute.

Aquell primer restaurant tenia 15 taules, hi cabien 60 persones i a la carta hi tenia més de 100 plats. El plat més famós eren els rotlles de primavera.

Nous restaurants

Després d’obrir El Gran Dragón, Yang va seguir ajudant els seus compatriotes de la ciutat obrint nous restaurants, com La Ciudad Prohibida o La pagoda. Va encoratjar els seus compatriotes a quedar-se a Barcelona, els va passar receptes i va donar feina a molts d’ells.

El pare de Chenqui Wang, que avui és restauradora, recorda com el seu pare tenia un pensament per Yang cada cop que passava pel carrer de la Ciutat. A més de la seva tasca amb els restaurants, Yang feia missa de dotze cada dia a la Catedral.

Dels restaurants al taitxí

30 anys després de la seva inauguració, el 1970, el Gran Dragón va tancar per problemes econòmics. Però aleshores ja hi havia 50 restaurants més de menjar xinès a la ciutat. Yang es va dedicar, a partir d’aleshores, a difondre la filosofia de Tao i el taitxí a Barcelona. El 1972, va fundar l’Associació de taitxí.

Yang va donar a conèixer la cultura xinesa a través del menjar, a través del pensament taoista i del taitxí. Ho va fer sense renunciar a cap de les seves cultures, la catalana i la xinesa.