A la confluència de la Ronda de Sant Pere i el carrer d’Alí Bei, hi ha el monument que recorda Rafael Casanova, conseller en cap de Barcelona durant el setge de Barcelona l’11 de setembre de 1714. L’estàtua és al lloc on Casanova va caure ferit en aquella jornada.

Casanova, heroi del 1714

Durant el setge a Barcelona, Casanova era el conseller en cap de la ciutat, l’equivalent a l’alcalde, la màxima autoritat municipal. Ell va ser la última persona a ostentar el càrrec, obtingut mitjançant un sorteig entre els consellers de la ciutat. Casanova també va assumir el càrrec de coronel de la milícia ciutadana, la Coronela, formada pels gremis de la ciutat i encarregada de la seva defensa.

L’11 de setembre, les tropes borbòniques havien aconseguit entrar a la ciutat per diferents baluards i bretxes de la muralla. Un d’aquest baluards era el de Sant Pere. Casanova va agafar la bandera de Santa Eulàlia i es va llançar, acompanyat dels seus seguidors, a la reconquesta del dit baluard. Però en aquest contraatac va caure ferit i es va haver de retirar del camp de batalla. Casanova va morir a Sant Boi anys després de la batalla de l’11 de setembre.

L’estàtua, obra de Rossend Nobas

L’estàtua de Casanova va ser esculpida per Rossend Nobas amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. Primer va estar colocada al passeig de Sant Joan, l’avinguda que menava a l’exposició, al parc de la Ciutadella. L’any 1914, amb motiu del bicentenari del setge a la ciutat, l’estàtua va ser traslladada al seu emplaçament actual.

L’11 de setembre de 1897, als locals de l’Associació Popular Catalanista es va celebrar un acte commemoratiu dels fets de 1714 i es va acordar portar una corona de llorer i flors al monument de Casanova. Des d’aquell dia, l’ofrena floral s’ha mantingut com una tradició.

Retirada pels franquistes

Amb l’arribada del franquisme, qualsevol acte de caire catalanista va ser prohibit i reprimit. Per aquest motiu, l’estàtua de Casanova va ser retirada de la via pública i fins i tot se’n va eliminar el parterre que l’envoltava. Però la devoció per Casanova era tan gran que algú va posar en aquell lloc una petita estàtua de Casanova amb un cartell que deia “Ja creixeràs”.

Recuperada de l’oblit per casualitat

Durant molts anys, l’estàtua de Casanova va estar amagada rere una paret falsa en un magatzem municipal del carrer de Wellington. Sembla que l’acció de salvament l’haurien dut a terme alguns regidors municipals. A la dècada dels 70, l’estàtua, oblidada, va ser descoberta per casualitat per un fotògraf que estava de visita al magatzem.

L’estàtua va ser instal·lada de nou al seu antic emplaçament de la ronda just a temps per ser testimoni de la gran manifestació de la Diada de 1977. La manifestació va acabar amb una gran ofrena floral i amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya.

Actualment, l’estàtua de Casanova segueix sent el punt de trobada de la Diada Nacional de Catalunya.