A principis del segle XX, la Hispano Suiza, una marca de cotxes i motors fabricats a Barcelona, va fer ombra als mítics Rolls-Royce i es va considerar el millor cotxe del món.

La Hispano Suiza, empresa model

La Hispano Suiza, fundada a Barcelona el 1904, fabricava cotxes de luxe i competició, així com motors d’aviació, durant el període anterior a la Segona Guerra Mundial.

Les instal·lacions de l’empresa a la Sagrera eren l’espai on es fabricaven els camions i autobusos de la marca Pegaso. Dos dels treballadors del Parc de la Pegaso, Josep Casalta i Joaquim Corral, relaten com van entrar a l’Escola d’Aprenents de la fàbrica. També recorden com els veïns de Sant Andreu somniaven a treballar-hi, perquè era garantia de seguretat laboral i econòmica.

Multinacional barcelonina ensorrada pel franquisme

Es tracta d’un cas únic en la història de les empreses espanyoles, ja que a principis de segle XX va convertir-se en un referent mundial en la fabricació d’automòbils i motors d’aviació. Però les seves relacions amb el poder, primer amb la monarquia i després amb el règim franquista, van marcar el seu destí convertint-la en una ruïna. Cada cop més la dictadura franquista demanava la fabricació de cotxes i maquinària militar per l’exèrcit, fins que el 1946 es va crear l’Empresa Nacional d’Autocamions (ENASA) per l’Institut Nacional d’Indústria (INI), nacionalitzant la Hispano Suiza i traslladant la producció a Barajas.