El Carmel i les seves vistes privilegiades de la ciutat  i molts contrastos ha inspirat molts escriptors que han situat en aquesta zona de la ciutat l’escenari de les seves novel·les. Des de la Biblioteca Joan Marsé, el Pont de Mühlberg i d’altres espais del barri el periodista i escriptor David Castillo, ens explica el perquè de l’atracció literaria del Carmel.

L’escriptor Joan Marsé amb la novel·la ‘Últimas Tardes con Teresa’ va fer mítics alguns espais del barri com el bar Delicias situat a la carretera del Carmel on cada dia el personatge de Manolo ‘el Pijoaparte’ anava a jugar a las cartes, en un barri punt de trobada de famílies andaluses que migraven a Barcelona.

El centre cívic del Carmel també ha estat l’espai per organitzar xerrades literàries per les quals han passar escriptors com Manuel Vázquez Montalbán, Joan de Segarra, Enrique Vila-Matas, Javier Cercas o Víctor Nubla.

Per l’escriptor David Castillo que relatava aquest capítol del ‘Va passar aquí’ al 2017, els anys 50 i 60 el Carmel era com ”una gran favela al Brasil‘ amb el pont de Mühlberg que amagava l’antiga bateria antiàeria. Precisament la última guàrdia republicana en aquest espai de defensa la va fer Joan Perucho. Unes bateries que ara serveixen de reclam turístic per milers de visitants.