Al carrer del Tigre número 27 moltes generacions han trepitjat la pista de ball de la mítica Paloma. La propietària d’aquest històric local, la Mercè March, ens explica la història que s’amaga a la centenària sala de ball del Raval, la més antiga d’Europa.

El local va obrir amb el nom de Societat Recreativa la Paloma el 1903, com iniciativa de l’Associació de Ball de la Camèlia Blanca, el nom que tenia el local abans de dir-se La Paloma. I abans de ser una sala de ball, La Paloma era una taller dedicat a fondre materials. Es deia Josep Comas Germans, s’havia obert el 1853 i tenia una certa fama per ser l’obrador a qui s’havia encarregat la decoració de bronze del monument dedicat a Colom.

La Paloma va ser una idea d’en Ramon Daura, i va encarregar la decoració de la sala al Manel Mestres i les pintures del sostre les va fer en Salvador Alarma, escenògraf del Liceu.

Ball de la Barcelona canalla

Era el ball del barri Xino, per on passaven els mariners de la sisena flota i classes populars lluny de la mirada puritana de l’època.  Mercè March assegura que La Paloma és dels pocs símbols de la Barcelona canalla que segueixen dempeus i reclama el seu lloc a la ciutat.

Mercè March, propietària de La Paloma assegura que el local és una joia de la ciutat i que ha estat el protagonista de la vida nocturna i forma part de la història de la Barcelona del segle XX. Per ella ” No es pot concebre la nit de la ciutat sense La Paloma.”


Una sala que sempre ha mantingut la seva orquestra com a part de l’essència del local, i que amb la irrupció dels DJ va saber combinar diferents públics, gràcies als torns horaris que es respectaven fil per randa .

Els personatges de La Paloma

A la pista de La Paloma podíem trobar personatges molt diversos que formaven part del local.  El xèrif amb el seu barret del Far West, que atracava amb la seva pistola de mentida la taquilla; el Tarzán que feia demostracions de força davant l’orquestra o  el tigre de La Paloma, un avi  molt baixet que anava amb una bufanda blanca mentre buscava parella de ball.

La Paloma ha estat protagonista de la vida nocturna i forma part de la història de la Barcelona del segle XX i és una joia de la ciutat. No es pot concebre la nit de la ciutat sense La Paloma.
Mercè March, propietària de La Paloma

El 23 de desembre de 2006 l’Ajuntament de Barcelona va ordenar el tancament de la discoteca per excés de soroll i l’activitat de La Paloma va deixar de funcionar l’1 de gener de 2007.