Un barri construït amb presses i amb un ciment perillós va començar a desmuntar-se l’any 1990. L’11 de novembre del 1990, un accident va marcar per sempre la història del barri del Turó de la Peira.

L’accident

La nit de diumenge havia estat plovent intensament i a la matinada, el terrat de l’immoble del número 33 del carrer del Cadí es va ensorrar. Totes les portes quartes de l’edifici van caure i es va crear un gran esvoranc al centre de la construcció. La veïna del quart quarta va morir en caure pel forat quan va sortir del pis espantada.

L’accident va aflorar un problema que afectava tot el barri i tots els edificis construïts a Catalunya entre els anys 50 i els 70: l’aluminosi.

L’aluminosi

L’aluminosi és una patologia que pateixen els edificis construïts amb ciment aluminós. A causa d’aquest problema va caldre enderrocar la meitat del barri. Alguns veïns van ser reallotjats en blocs nous que es van edificar al mateix barri. D’altres, van haver de viure molt de temps amb els pisos apuntalats i amb la por al cos.

Viure als pisos apuntalats

Carme Rodomero és una de les veïnes del barri que va patir aquell calvari. Recorda la incomoditat que suposava tenir tot el pis apuntalat.

Entraves al pis i havies de fer gimnàstica, la feina que tenies per arribar al lavabo! Va ser molt dur!
Carme Rodomero, veïna afectada

Rodomero assegura que a partir de l’accident i dels enderrocaments posteriors, molts veïns van agafar por i van marxar del barri. Diu que encara avui, queda alguna finca per reparar.

El constructor

El barri del Turó de la Peira va néixer als anys 50. El va construir Román Sanahuja Bosch, un promotor privat, en només vuit anys. Es van fer 5.000 habitatges i hi van anar a viure persones migrades dels 50, 60 i 70. A la dècada dels 40, el ciment aluminós ja estava prohibit a països com ara França, però a Espanya es va seguir fent servir sense cap mena de control.

La història del Turó de la Peira és, un cop més, la d’algú que es va aprofitar de la gent més necessitada per enriquir-se, en aquest cas, amb el vistiplau de les autoritats franquistes. La causa es va arxivar l’any 1993 sense culpables .