La parada de metro d’Urquinaona conserva l’accés original del 1932, amb els forjats d’inspiració modernista. Manuel Marina, guia de CultRuta, explica al Va passar aquí que aquestes columnes de ferro forjat les va crear el taller del senyor Ballarín, que era un arquitecte que va arribar a fer obres per a Puig i Cadafalch.
Les entrades monumentals
Marina assenyala que al principi de la creació del metro de Barcelona hi havia dues companyies que rivalitzaven entre si: el Gran Metro i la Transversal. D’aquesta manera, apunta Marina, “es tractava de fer accessos molt monumentals” per atreure la gent.
A més, hi havia persones que no volien baixar sota terra i preferien agafar el tramvia. Per això, remarca Marina, es van dissenyar les estacions amb “llum, materials clars i la típica rajola bisellada perquè la gent es trobés bé”. Marina destaca que l’entrada de ferro forjat del metro d’Urquinaona és un exemple de “la monumentalitat que se li volia donar a aquest tipus de transport”.
Altres casos com aquest que s’han perdut, lamenta Marina, són el de la plaça d’Espanya, Rocafort, Urgell i Universitat. Marina reclama que amb la remodelació de la Rambla es recuperin els accessos del Liceu i es tornin a instal·lar les columnes que encara es conserven en un magatzem de TMB. Posa com exemple París, que té accessos d’estil modernista del 1900 que encara es conserven i que són patrimoni de la ciutat.