El maçons de Barcelona es reuneixen a l’únic temple blau que l’organització té a Catalunya. El temple blau es troba al número 617 de la Gran Via de Barcelona, i el seu color indica que s’hi segueix el ritu anglès de la maçoneria.

Al temple blau es reuneixen i hi treballen diferents lògies, com la Gran Lògia d’Espanya, la més nombrosa de la península, amb uns 3.000 germans. Els treballs de les lògies consisteixen al coneixement simbòlic a partir dels ritus per obtenir un creixement personal.

Càsting sobre maçoneria

Per ser membre d’una lògia s’ha de ser home, lliure i de “bons costums”, segons la tradició. A més, s’han de passar una sèrie d’entrevistes per demostrar un interès real per a les qüestions previstes i descartar qualsevol altra motivació.

El temple blau recull tota la simbologia maçònica, com els estendards, el terra d’escacs o el setial del president. També hi és present el símbol de l’escaire i el compàs, que defineix la maçoneria internacionalment i serveix com a element de reconeixement; la pedra bruta i la pedra polida, que recorden el camí cap a la perfecció; o l’espasa, que representa la connexió amb l’ésser més elevat, anomenat Gran Arquitecte de l’Univers pels maçons . A la sala hi predomina el color blau, originari i distintiu de la maçoneria anglesa.

A Barcelona, a més del temple blau, també hi ha el temple vermell, pertanyent al ritu escocès, antic i acceptat. En aquest ritu hi ha més simbologia i l’ambient és més barroc.

La maçoneria és present a Catalunya des de mitjans del segle XVIII, i Barcelona és la ciutat referent de la maçoneria espanyola perquè de sempre ha estat porta d’entrada de la maçoneria internacional.