El restaurant modernista actual El Sortidor es va inaugurar el 1908 a la plaça del mateix nom, al barri del Poble-sec. El local, però, es va fundar com a bodega amb el nom de Jeniu, que era el cognom de la família que el regentava. La família Jeniu vivia a la part de dalt del local i, a baix, elaboraven les tapes. Sobretot les anxoves, que era l’especialitat de la bodega i que tenien fama a tot Barcelona.

El propietari actual d’El Sortidor, Josep Rodon, destaca la importància que ha tingut el local des dels seus inicis com a punt de trobada amb la gent del barri. Quan era una bodega, explica, venien vi a granel i tenien un element que la diferenciava de la resta i que era una nevera de gel. En un moment en què moltes cases no en tenien, en aquest local podies comprar barres de gel per conservar els aliments.

Canvi de propietaris

El Sortidor, amb gairebé 70 anys d’història com a bodega, es va fer molt popular a Barcelona, sobretot al Poble-sec. A finals dels anys 70, la família Jeniu es va vendre el local i el nou propietari la va convertir en restaurant. A partir d’aquest moment, el negoci va canviant de mans, fins que el 2016 el va agafar els propietaris actuals.

Rodon recorda que quan van començar es van marcar l’objectiu de “recuperar l’essència del que havia estat El Sortidor gastronòmicament parlant, és a dir, la cuina catalana“. Tot i això, puntualitza, “li donem una volta i la modernitzem una mica“. El següent canvi va ser canviar parcialment el nom del restaurant.

Mateixa essència, canvi de nom

Per personalitzar una mica el negoci, Rodon explica que van decidir afegir-li un subtítol al nom que es van trobar. D’aquesta manera, va passar a dir-se El sortidor de la Filomena Pagès. Aquest és el nom de l’àvia de la parella de Josep Rodon que, assegura, té una història molt bonica. El marit de la Filomena Pagès va aconseguir durant la Guerra Civil abastir a casa seva un rebost amb aliments agafats d’estraperlo.

Quan el marit va haver d’exiliar-se a França, la família tenia prou menjar acumulat per passar la resta de guerra sense passar gana. Però la Filomena va preferir repartir el menjar entre la gent que més ho necessitava del barri. Per això, diu Rodon, aquest nom era un homenatge i “reflecteix molt bé la nostra història”.

Un local “que es fa estimar”

El Sortidor, diu Josep Rodon, “és un local que es fa estimar“. Sobretot per dos motius: “D’una banda, perquè el local és molt atractiu i crida l’atenció tant dels barcelonins com de la gent que passa per la plaça”. Però també, remarca, “és important pel que representa per nosaltres portes endins i com el valorem”.

Per això, “treballem cada dia per intentar que si algun dia entressin per la porta els propietaris originaris, estiguessin contents del que es trobessin“. Rodon es refereix tant a l’oferta gastronòmica que ofereixen, com en la conservació del local i el caràcter que s’esforcen a donar-li. “Ens preocupem perquè la gent se senti com a casa seva“.