Al número 13 del carrer de Regomir es conserva el palau on va viure Ramon Frederic de Vilana-Perles, el català amb més poder que mai ha tingut Catalunya. Era notari reial, capità de la coronela i l’any 1705 va esdevenir el protonotari de la Corona d’Aragó nomenat per l’arxiduc Carles III. Ho va explicar Sebastià Sardiné, historiador, en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘.
Primer ministre de Catalunya
Podríem dir que va ser el primer ministre de Catalunya als territoris d’ultramar, com Nàpols, Flandes i tot el que eren territoris de la Corona d’Aragó. Vilana-Perles va apostar pels Àustries en considerar que respectaven més que Felip V el fet diferencial.
Es va encarregar de controlar els moviments polítics i diplomàtics de la Guerra de Successió des del 1705-1714 i, també, a partir del 1734, des de Viena.
Va ser la mà dreta, o primer ministre, de l’emperador Carles VI i canceller imperial. Durant el mandat de Vilana-Perles es fa la Biblioteca Nacional de Viena i la navegabilitat del Danubi amb vaixells. Va morir noble, sent marquès de Rialp i amb el títol de comte del Sacre Imperi Romanogermànic amb grans propietats per Àustria i Hongria. En el palau del carrer de Regomir es pot observar les perles al seu escut d’armes situat a la façana.
Un poble de Sèrbia porta el seu nom
L’arribada dels Borbons va provocar l’exili de 30.000 catalans a l’imperi Austrohongarès i, per tal d’acollir-los, es va dissenyar una nova ciutat a Sèrbia, Zrenjanin, a la que anomenarien la nova Barcelona. En l’actualitat, aquesta ciutat conserva un petit poble, Perlez, que porta el nom de “perles” en agraïment a les seves gestions per salvar la comunitat de catalans.