A l’antic Institut Universitari Dexeus, a Gran Via de Carles III, 71, un equip de metges i biòlegs van aconseguir una fita cabdal a la història de la medicina de la reproducció a Espanya: el primer bebè de laboratori. Ho va explicar Pere Barri, membre de l’equip de la primera in vitro d’Espanya, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘.

Amb coneixements però sense experiència

Pere Barri explica que en aquella època ja hi havia prou evidències que el model in vitro funcionava en diferents espècies animals. Un grup reduït de tres persones, Barri, Anna Veiga i Glòria Calderón, es van animar a aplicar la tècnica en persones. L’equip estava preparat perquè havia rebut formació a diferents països estrangers, ara Àustria França, Anglaterra o Austràlia. Però malgrat aquesta formació, les dones que van participar a les primeres proves sabien que a Espanya no hi havia experiència en aquest terreny.

Amb aquestes primeres passes s’obria el camí per solucionar l’esterilitat humana, fins aquell moment només tractada des del curanderisme. Cal recordar que a Espanya, les parelles que no podien tenir fills tenien per costum anar al Santuari de Núria a fer uns rituals consistens, per a la dona, a posar el cap en una olla d’aram.

Victòria!

Barri recorda aquells mesos plens de dificultats. Després de 50 caps de setmana de feina, l’equip va aconseguir un embaràs, amb tan mala sort que va ser un embaràs extrauterí. Però la mateixa setmana que operaven aquesta dona, diagnosticaven l’embaràs d’una altra dona, la Maria Dolors. Baños recorda una curiosa anècdota d’aquell dia. La futura mare es va fer el test, però no es va esperar a rebre els resultats. Va desaparèixer. Així que va costar trobar-la per donar-li la notícia.

La primera bebè proveta va ser la Victòria Anna que va néixer el 12 de juliol de 1984. L’equip de la Clínica Dexeus va ser dels primers del món a tenir èxit amb la tècnica de la fecundació in vitro. La consecució de la primera fecundació in vitro va provocar un gran rebuig entre sectors conservadors i de l’església.

Una tècnica habitual

Actualment, al món hi ha més de 5 milions de nens nascuts per aquesta tècnica. A Catalunya, entre un 2 i un 3% dels nascuts, ha estat concebut in vitro. Es pot dir que ara, és una realitat quotidiana. La feina d’aquell primer equip de professionals, va aplanar la dels futurs metges dedicats a la reproducció assistida. Avui en dia, a Espanya hi ha més de 150 unitats de reproducció assitida i un 80% han passat per l’Istitut Dexeus per fromar-se.