Escolta aquesta notícia

Al carrer dels Bofarull, número 11, hi havia la primera seu del Banc dels Aliments de Barcelona, fundada l’any 1987. Roser Brutau, presidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, explica al Va passar aquí que aquesta entitat és una “fundació sense ànim de lucre, apolítica i aconfessional, que es dedica a recaptar tot el malbaratament alimentari que ve de la indústria”. Afegeix que després distribueixen aquests aliments entre les entitats col·laboradores.

Precedent als Estats Units

Brutau assenyala que el primer banc d’aliments del món “es va fundar als Estats Units” per John van Engel, que “veia com la gent remenava els contenidors de les escombraries per recuperar els aliments que es llençaven”. Després, remarca Brutau, “això va evolucionar, es va professionalitzar i es va dignificar aquesta recollida i distribució d’aliments”.

Brutau apunta que el Banc d’Aliments de Barcelona és el primer que es va fundar a l’estat, gràcies a la iniciativa de Jordi Peix, que va descobrir l’estand del Banc d’Aliments de París quan era director de les Cambres Agràries. Peix va convèncer diversos empresaris de la indústria agroalimentària perquè donessin part dels seus productes al Banc dels Aliments. D’aquesta manera, assenyala Brutau, es podien estalviar l’impost de societats i també el CO2 que generaven durant la destrucció dels aliments a la planta de residus.

167.000 beneficiaris

Brutau remarca que el primer any de gestió del Banc d’Aliments de Barcelona al carrer dels Bofarull eren 20 voluntaris i van recaptar 500 tones per 1.000 beneficiaris. En canvi, actualment tenen 167.000 beneficiaris que es gestionen des de la segona seu, que està al carrer dels Motors, número 122. Brutau explica que “això exigeix unes dimensions diferents”, ja que aquestes persones venen a través d’unes 350 entitats i el banc es gestiona amb 200 voluntaris i 20 professionals.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a