Al carrer de Montsió, 3, hi ha el restaurant 4 Gats, l’establiment modernista per excel·lència de la ciutat. El disseny del cartell que es va utilitzar com a portada del menú de la casa és obra de Picasso.

Un vestit com a salconduit

Pablo Picasso va començar a freqüentar el 4 Gats per entrar en contacte amb el cercle d’artistes modernistes que s’hi trobaven habitualment. Al principi no el van acceptar perquè no vestia de manera adequada i li van recomanar que es fes un bon vestit d’americana i corbata. Picasso va anar a un sastre i li va proposar un intercanvi: un vestit per un retrat. Així és com Picasso va aconseguir accedir a la tertúlia del famós restaurant.

L’1 de febrer de 1900, quan Picasso tenia 18 anys, va fer al 4 Gats la primera exposició informal, amb pintures i retrats de l’artista i dels seus amics a llapis, carbonet i aquarel·la.

“No vindran ni quatre gats!”

El restaurant 4 Gats està situat als baixos d’un edifici neogòtic obra de Josep Puig i Cadafalch. El nom té l’origen en una expressió d’Isidre Nonell. Pere Romeu, un altre artista modernista, havia visitat París i havia quedat fascinat amb l’ambient dels artistes del barri de Montmatre. Quan va tornar a Barcelona va proposar als seus col·legues, Ramon Casas, Ricard Opisso i Santiago Rusiñol, muntar un restaurant a l’estil dels que havia vist. Va ser aleshores quan Nonell va exclamar: “¡Estàs boig! No vindran ni quatre gats!”.

Finalment, el projecte va tirar endavant i el restaurant es va inaugurar el 12 de juny de 1897. Però el local només va estar obert sis anys i va tancar el 1904 per la mala gestió del propietari.

El restaurant 4 Gats en l’actualitat

L’empresari Josep Maria Ferré es va fer càrrec del 4 Gats l’any 1978. Des d’aleshores han passat pel local tota mena de personalitats mundials, com la reina de Suècia, Woody Allen, etc.

En una paret del restaurant hi ha penjada la carta original del local, amb els dibuixos de Pablo Picasso. També s’hi conserva una de les taules originals, de les que feien servir Picasso i la resta d’artistes per reunir-se, parlar, menjar, dibuixar…

Ho va explicar Josep Maria Ferré, empresari, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.