La F1 va arribar a Barcelona gràcies a un circuit situat a Pedralbes, un dels barris més exclusius de la ciutat. Entre el 1946 i el 1954, es van celebrar únicament sis curses al circuit de Pedralbes, quatre de les quals de F1 i, d’aquestes, dues puntuables per al campionat del món.

Un circuit urbà

Al circuit  de Pedralbes s’hi van celebrar els grans premis puntuables per al campionat del món dels any 1951 i 1954. Tenia 4,4 quilòmetres i es corria en sentit contrari a les agulles del rellotge.

El Gran Premi Penya Rhin, després Gran Premi d’Espanya, era una de les curses amb més afluència de públic de tot el món. S’hi ajuntaven prop de 400.000 persones. Se’n van fer 11 edicions.

La línia de sortida del circuit era a la Diagonal, al semàfor de l’encreuament amb Joan Güell. La torre de cronometratge era a l’espai que actualment ocupa la torre de La Caixa. Al davant d’El Corte Inglés, hi havia les tribunes de les autoritats, la premsa i els espectadors. A la banda de muntanya hi havia la línia de boxes, preparats per 30 cotxes. També hi havia el quadre del comptavoltes.

Un greu accident

A l’encreuament de l’avinguda de Pedralbes amb Manuel Girona hi havia un revolt important del circuit. L’any 1950 s’hi va produir un accident molt greu. L’italià Franco Rol baixava des de la carretera d’Esplugues a gran velocitat, va frenar però el cotxe es va bloquejar. El cotxe es va estavellar contra el públic i hi va haver tres morts. El control de la Creu Roja era a pocs metres i el pare d’Àlex Vergés, editor de la revista ‘Autódromo’, va ser qui va trucar les ambulàncies.

La primera cursa de F1 puntuable

L’any 1951 es va celebrar al circuit de la Diagonal, i per primer cop a l’estat espanyol, una cursa de Fórmula 1 puntuable per al campionat del món. Era la última de l’any i tres pilots hi arribaven amb possibilitats de proclamar-se campions del món. Ferrari, amb Escari de pilot, va plantejar malament la cursa i l’argentí Juan Manuel Fangio, amb Alfa Romeo, en va resultar vencedor i es va proclamar campió del món per primer cop. Després tornaria a ser el millor en quatre ocasions més. L’entrega de premis es va fer a la nit, a l‘Hotel Ritz.