A l’inici de la Guerra Civil la Generalitat va evitar la destrucció de bona part del patrimoni artístic religiós de Barcelona.

Amb l’esclat revolucionari del 1936, la Generalitat de Catalunya va decidir protegir la Catedral de Barcelona per evitar que caigués a mans dels anarquistes. Se’n van encarregar el conseller de Cultura, Ventura Gassol, i el seu secretari, Melcior Font. Tots dos van dissenyar un pla per protegir edificis religiosos i obres d’art de particulars. El pla també protegia eclesiàstics i conservadors i, en alguns casos, els van facilitar passaports falsos per anar a l’exili.

Decomissar per protegir

Per fer efectiva aquesta protecció, van decomissar obres d’art i edificis en nom de la Generalitat. També van plantar un destacament dels Mossos davant la Catedral i fins i tot van arribar a un acord amb els anarquistes permetent-los destruir mobles sense un gran valor artístic. De vegades, però, no van arribar a temps.

D’altra banda, una bomba llançada per l’aviació feixista italiana va caure a la Catedral el gener del 1938 i va destruir una part de l’edifici.

A causa de la seva tasca, Melcior Font  i Ventura Gassol van ser amenaçats per la FAI, que finalment els va fer una emboscada. En van poder fugir, però l’endemà van marxar a l’exili, a París, gràcies a l’ajuda del president Companys.