Escolta aquesta notícia

El Palau Abadal, situat a l’avinguda Diagonal amb Capità Arenas, va ser la residència de Paco Abadal. El periodista del motor, Manuel Garriga Casas, explica al programa Va passar aquí que Abadal “va ser un sportsman, emprenedor i industrial de l’automoció” a la Barcelona de principis del segle XX.

De les bicicletes als automòbils

Paco Abadal, assenyala Garriga, en realitat es deia Francesc Serramalera i Abadal. Va néixer a Manresa el 1875 i es va aficionar de seguida a les bicicletes fins a convertir-se en corredor professional. Aleshores, remarca Garriga, “el ciclisme era un dels esports més populars” fins i tot per sobre del futbol.

Amb els diners que Abadal va guanyar dels premis de ciclisme, i també amb els de la família, es va introduir al negoci de venda de bicicletes i motos. Va ser un dels primers importadors de la marca francesa Gladiator, que fabricava bicicletes amb motor.

També va córrer amb moto, va guanyar premis i va ajudar a difondre el motociclisme a Catalunya. D’aquí va passar a l’automobilisme i es va convertir en agent de la marca Hispano-Suiza, amb qui va córrer les primeres curses.

La nova marca Abadal

Les relacions d’Abadal amb Hispano-Suiza es van acabar trencant perquè, segons Garriga, aquesta marca no el deixava competir com a pilot. D’aquesta manera, va fundar la seva pròpia marca Abadal y Compañía. Després va obrir una relació amb una marca francesa i van fabricar els Abadal-Imperia, però aquesta aliança va acabar pels problemes d’abastiment derivats de la Primera Guerra Mundial. Aleshores va signar un acord amb una marca americana i es va posar a vendre els vehicles Abadal-Buick.

Garriga destaca que Abadal “és molt conscient de la importància de la competició” i té moltes iniciatives “com batre rècords”, des del quilòmetre llançat fins al de resistència. Afegeix que Paco Abadal “va ser un personatge molt rellevant a la Barcelona de principis del segle XX” i el seu record queda en forma d’edifici al Palau Abadal, que actualment és la seu d’un banc.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a