Al carrer de Nàpols cantonada amb Mallorca hi ha l’antiga Fàbrica Myrurgia, fundada el 1916 per Esteve Monegal. La conservadora del MNAC Mariàngels Fondevila Guinart, i autora del llibre Myrurgia, 1916-1936, explica al Va passar aquí que la Fàbrica Myrurgia “va, pràcticament, perfumar tot Barcelona”.
Un segell artístic inigualable
Esteve Monegal, assenyala Fondevila, era un artista, escultor, violinista, dibuixant, il·lustrador i un home noucentista que tenia habilitats artístiques. D’aquesta manera, quan va crear la Fàbrica Myrurgia va infondre a tot el procés de producció “un segell artístic inigualable”.
Monegal es va envoltar “d’un estol d’artistes” per poder crear els seus productes, apunta Fondevila, encara que també era “el director i el supervisor artístic” de la fàbrica. Entre els professionals que van col·laborar amb ell hi havia il·lustradors com Eduard Gener i fotògrafs com Josep Masana i Pere Català i Pic.
La Fàbrica Myrurgia, explica Fondevila, va recuperar “essències folklòriques espanyolistes castisses” com Maja, Suspiros de Granada, Clavel de España i Goyescas. Aquests perfums, destaca Fondevila, van triomfar en els mercats llatinoamericans i americans, ja que van arribar a Nova York. També va llançar una línia molt orientalista, amb productes com Maderas de Oriente, Hindustan i Rosa de Bagdad. Entre les produccions més populars hi havia la fragància 1916, de base floral i cítrics.
L’incendi del 1964
La Fàbrica Myrurgia inicialment tenia la seu al carrer de Casanova, però “el creixement formidable de l’empresa”, apunta Fondevila, “va fer necessari la construcció d’un edifici de nova planta”. Monegal va encarregar el projecte a l’arquitecte Antoni Puig Gairal, amb qui havia coincidit a l’Escola d’Art Galí. Es tracta d’un edifici que havia d’acollir els diferents serveis de Myrurgia, des del laboratori i la fàbrica fins a la producció de la propaganda i les oficines.
El 1967 la fàbrica va patir un “incendi devastador”, remarca Fondevila, ja que hi havia dipòsits d’alcohol i elements inflamables. Afegeix que això va provocar “l’emanació d’olors de Maderas de Oriente a tot el barri”. Fondevila destaca que la Fàbrica Myrurgia “és fruit de l’ànima d’Esteve Monegal, que va disposar d’un estol d’artistes del moment que van donar una imatge moderna molt suggeridora, que és testimoni de tot un període d’esplendor“.